Locuri din Banat

Secretele celei mai cunoscute clădiri din centrul Timișoarei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ghidul Banatului

La 30 martie 1946 este înființată Opera Română din Timișoara prin decretul semnat de Regele Mihai I.  Cu ocazia împlinirii a 77 de ani de Opera Română din Timișoara, am cules într-o postare, cu ajutorul Muzeului Banatului din Timișoara, câteva informații inedite despre celebra instituție, dar și despre clădirea de patrimoniu care îi găzduie spectacolele.

RETIM

Primul consiliu administrativ a cuprins personalități marcante ale vremii: Aca de Barbu – director și regizor artistic, Traian Nicolau – director artistic, Mihai Bota – director administrativ, Gheorghe Marianciu – secretar studii muzicale, Gheorghe Pavel, Traian Mihăilescu, Herman Klee, Constantin Daminescu – dirijori, Mercedes Pavelici – maestru de balet, Ionică Mihai și Eugen Gropșianu – regizori.

Fluturi și albine vii - expoziție

Construcția clădirii Palatului Culturii care găzduia Opera a început în 1871, după planurile arhitecților renumiți în Europa pentru realizarea a numeroase săli de teatru (Budapesta, Viena, Odessa) Helmer si Fellner și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea. 

Primul a avut loc în 1880, iar al doilea în 1920, care a mai lăsat intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, cea principală și sala de spectacole (cu 686 locuri) îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului.

În clădirea Palatului Culturii din Timișoara își desfășoară activitatea, în prezent, patru instituții de artă: Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns