La 30 martie 1946 este înființată Opera Română din Timișoara prin decretul semnat de Regele Mihai I. Cu ocazia împlinirii a 77 de ani de Opera Română din Timișoara, am cules într-o postare, cu ajutorul Muzeului Banatului din Timișoara, câteva informații inedite despre celebra instituție, dar și despre clădirea de patrimoniu care îi găzduie spectacolele.
Primul consiliu administrativ a cuprins personalități marcante ale vremii: Aca de Barbu – director și regizor artistic, Traian Nicolau – director artistic, Mihai Bota – director administrativ, Gheorghe Marianciu – secretar studii muzicale, Gheorghe Pavel, Traian Mihăilescu, Herman Klee, Constantin Daminescu – dirijori, Mercedes Pavelici – maestru de balet, Ionică Mihai și Eugen Gropșianu – regizori.
Construcția clădirii Palatului Culturii care găzduia Opera a început în 1871, după planurile arhitecților renumiți în Europa pentru realizarea a numeroase săli de teatru (Budapesta, Viena, Odessa) Helmer si Fellner și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea.
Primul a avut loc în 1880, iar al doilea în 1920, care a mai lăsat intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, cea principală și sala de spectacole (cu 686 locuri) îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului.
În clădirea Palatului Culturii din Timișoara își desfășoară activitatea, în prezent, patru instituții de artă: Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.