Evenimente

Timișoara Muzicală. O lună de concerte și spectacole memorabile

Ghidul Banatului

Ediția cu numărul 49 a Festivalului ”Timișoara Muzicală debutează vineri, 2 mai, și reunește creații de referință din repertoriul simfonic și al teatrului liric, artiști de renume și invitați speciali din țară și din străinătate.

RETIM

Principalele instituții muzicale ale regiunii, Opera Națională Română Timișoara și Filarmonica Banatul Timișoara, propun un afiș printre ale cărui elemente de atracție se numără: operele „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo, „Rigoletto” și „Aida” de Giuseppe Verdi, „Turandot” de Giacomo Puccini, baletul „La Bayadère” de Ludwig Minkus, opereta „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán; concertul vocal-simfonic extraordinar „Damnațiunea lui Faust”, concertul „Bruch & Brahms” și concertul „Kabalevski & Șostakovici”.

Fluturi și albine vii - expoziție

Concertul inaugural este unul deosebit. Evenimentul aduce în plus față de programul artistic atractiv (ce include, printre altele, „Visul unei nopți de vară” de F. Mendelssohn), o premieră națională. Filarmonica Banatul este prima instituție muzicală de cultură din țară care va prezenta publicului proiecțiile tablourilor realizate în timpul concertului, în nisip, de către Ana Munteanu. Concertul va fi dirijat de maestrul Radu Popa. Soliștii serii vor fi violoncelistul Valentin Răduțiu și sopranele Rut Iovescu și Virginia Maria Onița.

Festivalul se încheie pe 30 mai, la Sala Capitol, cu un concert deosebit, cu lucrări de S. Vasks, C. Saint-Saëns și O. Respighi.

Festivalul „Timișoara Muzicală” este una dintre cele mai importante manifestări artistice din România, cu o tradiție începută în stagiunea 1968/1969, la iniţiativa muzicienilor Nicolae Boboc, dirijor şi director al Operei Române din Timişoara şi Ion Românu, dirijor şi director al Filarmonicii „Banatul”. După cea de-a VI-a ediţie, festivalul devine anual iar din anul 1993, internaţional. Cele două instituții organizatoare: Opera Națională, pentru secțiunea lirică, și Filarmonica „Banatul”, pentru secțiunea simfonică, propun publicului programe și evenimente artistice deosebite din repertoriul românesc și internațional, timp de 30 de zile.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns