Timișoara este un centru important pentru industria automotive și când vine vorba de mașini electrice. ZF este unul dintre cele mai importante centre din rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a concernului, unde se dezvoltă sisteme complete pentru mobilitatea generației următoare.
Echipa lucrează la soluții software și hardware pentru transmisie electrificată și funcții inteligente pentru sistemul vehiculului. Astăzi, aproximativ 500 de ingineri lucrează acolo. Ingineria software, soluțiile de propulsie electrică și șasiurile sunt domeniile tehnologice cheie care contribuie la dezvoltarea ZF R&D Tech Center Timișoara.
Arhitectura invertorului inteligent
Invertorul, creierul transmisiei electrice, cel care gestionează fluxul de energie de la baterie la motorul electric și invers, este dezvoltat de inginerii de la ZF.
Tehnologia invertoarelor ZF este capabilă să îmbunătățească semnificativ performanța motorului electric prin progrese software și semiconductoare.
Echipa de inginerie din Timișoara a contribuit la dezvoltarea designului invertorului începând din 2023, împărtășind lansarea cu succes a unui vehicul electric sport al cunoscutului fabricant italian Maserati.
Sisteme de șasiu avansate
Pe lângă electromobilitate precum sistemele de frânare, direcție și amortizare, controlabile electronic și interconectate, sunt exemple de produse de ultimă generație în segmentul de volum auto. ZF gestionează controlul longitudinal, lateral și vertical al unui vehicul și, de asemenea, rețelele asociate sub formă de hardware și software. Este un potențial mare pentru viitor în componente de șasiu interconectate.
Inginerii ZF care lucrează în acest domeniu în Timișoara se concentrează în principal pe proiecte legate de controlul integrat al frânei, modulul secundar de frână, controlul stabilității electronice și sistemele de amplificare electronică ale frânei.
Dezvoltarea ZF Tech Center din Timișoara
În Timișoara, ZF oferă un mediu de lucru remarcabil și laboratoare de ultimă generație la unul dintre cei mai mari furnizori de componente auto din lume. Dezvoltarea cu succes a centrului permite crearea de locuri de muncă atractive în domeniul noilor tehnologii.
„Inginerii care decid să ni se alăture pot beneficia de oportunități excelente de carieră, cu acces la nivel mondial la proiectele care modelează transformarea mobilității globale,” a spus Sever Scridon, directorul general ZF R&D Tech Center Timișoara.
ZF R&D Tech Center Timișoara a rezultat din divizia de automobile a furnizorului român de servicii de inginerie BeeSpeed și face parte din ZF din ianuarie 2019. BeeSpeed lucra deja pentru ZF Lifetec (fosta Divizie de Sisteme de Siguranță Pasivă ZF) din 2008. În ultimii ani, ZF și-a extins competențele hub-ului său de inginerie din vestul României de la sisteme de direcție și frânare la soluții de mobilitate electrică și software și extinde echipele de inginerie pe toate segmentele.
ZF R&D Tech Center din Timișoara face parte din rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a ZF, contribuind la dezvoltarea mobilității generației următoare.
ZF are aproximativ 4.700 de angajați în cinci locații din România: fabrici de producție în Timișoara, Roman, Oravița, Lupeni, Marghita și ZF R&D Tech Center din Timișoara.