Evenimente

Vară fierbinte în satul artiștilor, din Banat. Scena lui Fikl de la Socolari va găzdui mai multe manifestări 

Timișoreanul Gheorghe Fikl, unul din cei mai apreciaţi pictori contemporani din România, a amenajat un inedit centru cultural în satul cărăşean Socolari – transformat spectaculos de artiştii care s-au mutat acolo.

RETIM

Socolari este un mic sat în Banat, în apropiere de Cheile Nerei în județul Caraș-Severin, la 120 km de Timișoara și 5 km de Oravița. Are aproape 100 de locuitori, și în ultimii douăzeci de ani a devenit o colonie artistică tot mai puțin secretă, reunind, vară de vară, artiști și proiecte culturale – de artă vizuală, muzică, teatru și coregrafie.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Între primii sosiți aici, Fikl a devenit unul dintre “artiștii-inventatori” ai acestui nou teritoriu.

“La scurt timp după studenție, prin anii 2000, am venit într-o tabără de creație la cantonul din Ciclova, lângă Oravița: piesajul natural era uimitor, cu munți și dealuri cu iarbă înaltă, câmpuri deschise spre orizont, mi se părea că zăresc Dunărea: un fel de capăt al lumii, neștiut, neatins de timp. Atunci am dat de satul Socolari. Deși avea locuitori foarte puțini, se vedea că a fost un loc cu trai bun – drumurile abrupte din sat duceau spre case de piatră care, chiar părăsite cum erau majoritatea, aveau o poetică stranie – a locului ascuns, care poartă în sine istorie și o viață misterioasă. M-a fascinat cu totul – și în scurt timp am cumpărat o astfel de casă, pe care am transformat-o în locuința mea de vară. Nu am știut că acela a fost doar primul pas. An de an, locul meu din sat a crescut”, spune Fikl.

Artistul locuiește cam șase luni pe ani la Socolari, ca într-un refugiu-deschis

“L-am construit cu oamenii locului și pare că nu mă pot opri: am acolo o casă și atelierul, galerii în care expun lucrări, două scene, un pian și multe candelabre de cristal. În plus, am și un mic pârâu și un pod de piatră arcuit. Îmi place mult când sunt singur la Socolari și pictez – dar și când am oaspeți. Fără să plănuiesc, treptat, locul a devenit, în mod firesc, un spațiu cultural – de întâlnire, în miezul naturii, între artiști și publicul care vrea să descopere cum istoria pe care o credeam pierdută conținuă de fapt sub ochii noștri”, a mai povestit Fikl.

A încercat dar nu i-a găsit încă un nume locului acesta – altul decât, deocamdată, Fikl&Socolari.Deşi expune în multe locuri din Europa, Gheorghe Fikl nu a mai prezentat de mult timp lucrările sale în Timişoara natală. Ultima expoziţie mare a avut-o în 2015.

Artistul a terminat amenajarea unei scene mari. Au concertat acolo Maria Răducanu, Van der Cris, pianistul şi compozitor polonez Pawel Kaczmarczyk, sau trupa Abra.

“Eu invit la Socolari artişti din diferite domenii, din muzică, operă, clasic, rock, jazz, plasticieni, interesul meu e să intersectez artele pe acolo. Invit oamenii în spaţiul în care eu creez”, a mai declarat Fikl.

Satul din apropiere de Cheile Nerei a devenit în ultimii ani un veritabil centru cultural când mai mulţi artişti din Timişoara au renunţat la viaţa din oraş şi s-au mutat acolo. Aşa se face că acolo se întâlnesc timişorenii la tot soiul de evenimente culturale, de la concerte, piese de teatru, până la expoziţii.

În 16 iunie, va fi concert cu Maria Răducanu Trio (cu Chris Dahlgren, contrabas și Krister Jonsson, chitară), în 22 iunie Pawel Kaczmarczyk Trio, în 11 iulie Dixie Krauser Project, iar în 3 august Jacky Terrasson Trio.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns