Dacă sunteți în căutare de senzații tari și de inedit, o peșteră de record din Banat vă stă la dispoziție pentru a o descoperi, însă drumeția nu este pentru toată lumea. Aveți nevoie nu doar de un ghid, ci și de echipamente și de multă pricepere și curaj.
Exploratorii, dar şi iubitorii de speoturism, găsesc în Munţii Aninei cea mai mare peşteră din Banat, Peştera Buhui, de 6.547 metri. Peștera este străbătută de cel mai lung râu subteran din România, Râul Buhui, de 2.100 metri.
Peştera Buhui uimește vizitatorii cu farmecul adâncurilor, creat de podoabele sub formă de stalactite şi stalagmite. Peştera dezvăluie adevărate frumuseţi carstice pe întreaga ei întindere. Râul care o străbate este când răsfirat în cascade (Cascada Mare şi Cascada Mică), când se ostoieşte în lacuri ce nu pot fi trecute decât cu barca pneumatică.
Deasupra râului subteran bolta este uneori foarte înaltă, atingând şi 40 metri înălţime, iar alteori atât de joasă de oglinda apei încât trebuie să mergi aplecat în pasul piticului. Pe pereţi natura şi-a dat frâu liber imaginaţiei şi a brodat forme unice care au impus şi numele galeriilor: Sala Urşilor, Sala Coloanelor, Sala Domurilor etc.
Parcurgerea în totalitate a peşterii este însă destul de dificilă, aceasta punând în faţa fiecărui vizitator atât capcane de orientare, cât şi obstacole de trecere (cascade, lacuri, paravane).
Pentru a ajunge la Peştera Buhui, vizitatorul pornește, alături de ghid, din centrul Aninei spre Lacul Buhui, coborând pe drumul de la Maial la baraj. Apoi se merge pe Valea Buhuiului, urmărind cum apa se pierde prin ponoare şi albia albă de calcar devine seacă pe câteva sute de metri. După un kilometru de mers de la stăvilar se ajunge la intrarea Certej, principala intrare în peșteră.