Nebunie. Teribilism. Adrenalină. Libertate. Vis. Experiență unică. Moment de neuitat. Sunt doar câteva dintre cuvintele sau frazele pe care cei care sar cu parașuta le folosesc pentru a povesti experiențele lor. E nevoie de mult curaj, puțină pregătire și o tonă de nebunie pentru a face saltul, însă nu e nimic înfricoșător, spun cei care organizează aceste activități, pentru că ai în spate mereu săritori cu ani de experiență care te vor duce la sol întreg.
Saltul cu parașuta era ceva dedicat exclusiv unei anumite categorii de persoane până acum câțiva ani. În prezent însă, acesta poate fi experimentat cam de toate grupurile sociale, neavând nevoie de avize sau de școli speciale pentru a sări din avion cu parașuta, și instructorul, legați de tine. Ai nevoie doar de o anumită sumă de bani, de rezervare ca la restaurant și cam atât. De restul se ocupă piloții și instructorii, urmând ca tu să îți faci doar curaj să și mergi la programare.
Ce înseamnă să sari cu parașuta
Primul pas este să ți se facă un scurt instructaj. În termeni specifici, ești deja student în momentul în care sari prima dată, astfel că nu ai doar rol de pasager. Chiar ca și student, trebuie să faci unele lucruri pe durata saltului, pentru ca întreg saltul să decurgă bine. Trebuie să îți așezi corpul într-un anumit fel, să stai arcuit în timpul căderii și să ridici picioarele pentru aterizare. Cursul de dinainte de salt durează 30 de minute.
Al doilea pas constă în așteptarea la rând pentru când e momentul tău să sari. Când se apropie marele moment, vei merge cu instructorul la echipare, vei îmbrăca un costum special, mănuși, ochelari și hamul care te va ține legat de instructor. Vei urca apoi în avion, alături de alți săritori și instructori, cu care veți urca până la altitudinea necesară saltului. Ajunși destul de sus, se deschide ușa avionului, după care urmează momentul zero.
Al treilea pas este evident saltul în sine. Alături de instructor, când vă vine rândul, veți merge fără frică spre ieșire și… veți sări! Momentul zero, care are loc atunci când părăsiți avionul și sunteți în aer pentru acele câteva prime secunde, este de nedescris. Este ceva ce trebuie să trăiești, ca să poți să povestești mai departe. Și nici așa, după ce o faci, parcă nu îți găsești cuvintele. Când ajungi la viteza maximă de cădere, efectiv simți că plutești, că zbori.
Aterizarea este ultimul pas al saltului, dar și printre cele mai importante. La un moment dat însă, înainte de aterizare, are loc deschiderea parașutei. Lucrurile se liniștesc după acest moment, tu putând să te bucuri de priveliști de vis fără să-ți sară inima din piept. Această fază durează cam 5 minute. La aterizare, instructorul aduce parașuta la viteza minimă, astfel că sosirea va fi una cât de ușoară posibil. Gata! Ai făcut-o și pe asta!
Cât costă un salt
Salturile sunt de obicei în tandem, asta dacă nu ești tu la rândul tău un parașutist. Organizate de GoJump, clubul de skydiving al Timișoarei, salturile cu parașuta au prețuri de pornire de la 1.090 de lei cu rezervare sau 1.200 de lei fără rezervare. Dacă vrei să ți se filmeze experiența, te va costa 1.290 de lei cu rezervare sau 1.400 fără. Pachetul complet de foto și video costă 1.390 de lei cu rezervare sau 1.500 fără rezervare.
GoJump își desfășoară activitatea la aerodromul de la Șiria, aproape de Timișoara și de Arad. “GoJump este în mod intenționat format dintr-un număr mic de persoane, cu un personal ca o familie, ceea ce înseamnă că vă putem oferi atenția individuală care va face din experiența dvs. o amintire de-a lungul vieții.
Rămânem mici și ne concentrăm asupra individului pentru a permite personalului nostru să vă ajute să vă îndepliniți cele mai bune rezultate. Ne dăm seama că sunteți aici pentru a avea un moment minunat și treaba noastră este să facem acest lucru!” scriu cei de la GoJump pe site-ul lor, acolo unde puteți face și rezervări pentru la vară.
sursa foto: GoJump