Locuri din Banat

FOTO Cum a fost la ultimul Banat Brunch al anului, la tanti Emilia de la Coșteiu de Sus

Ultimul Banat Brunch al lui 2022 a avut loc sâmbătă, pe 17 septembrie, la Coșteiu de Sus. Satul, aparținător de Margina, este unul dintre cele mai greu accesibile din Banat. Tocmai faptul că este retras îi oferă locului o aură aparte. Înconjurat de dealuri verzi cu văcuțe care pasc nestingherite de ploaia mocănească, Coșteiu de Sus este locul ideal pentru un brunch, sau dejun bănățean, fără pereche.

RETIM

La Coșteiu de Sus, în fundătura dealurilor, mai trăiesc aproximativ 100 de persoane. Majoritatea sunt bătrâni, pentru care sălbăticia acestui ținut este modul perfect de viață. Cea mai cunoscută dintre gospodării este fără îndoială cea a Emiliei Popa, sau Tanti Emilia așa cum o știe o țară întreagă deja. De la ea a pornit evenimentul numit Banat Brunch în zona de vest a țării. 

Fluturi și albine vii - expoziție

În curtea lui tanti Emilia au călcat, în ultimii ani, sute de români din toate regiunile țării, dar și străini curioși de mirosuri și de peisaj. Tanti Emilia a fost prima gazdă care și-a deschis porțile și a pus pe masă zeci de feluri de mâncare tradițională, gătită după rețete mai vechi de 200 de ani. Pofta cu care femeia gătește și povestește despre mâncare te face să tresari și să vrei să guști cât mai repede din preparatele de pe mese.

„Eu am fost prima în județul Timiș, care am făcut Banat Brunch. Am fost în zona Sibiului și am fost încântată de ceea ce am văzut acolo și am zis să încercăm. La mine, acum, e a șaptea ediție. Îmi place ceea ce fac. Pe oameni îi atrage mâncarea tradițională și peisajul. Noi avem o grădină, în care se poate sta pe pomi, pe pături, pe paie, pe hamace. Se relaxează! Au fost turiști care au dormit acolo, s-au trezit seara”, povestește Emila Popa, veterana Banat Brunch-urilor din Timiș.

Pe lângă Banat Brunch, la Margina are loc în mod regula și un mic dejun cu notorietatea internațională. În timp ce zeci de centre turistice, ridicate pe bani europeni, stau cu lacătul pe ușă în comunele din vestul țării, cel de la Margina a obținut, anul trecut, la Atena, premiul al treilea în cadrul concursului „Destinatia 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”, din partea European Cultural Tourism Network.

„Când am început acum trei ani de zile, puteai să numeri pe degete producătorii locali care luau parte la un astfel de eveniment. E frumos, dar e și o muncă destul de grea, pentru că îți pui toată gospodăria la dispoziție, trebuie multă atenție la alimente, la cum le prepari și atunci implică foarte mult timp și muncă. Cam trei zile durează pregătirea pentru un astfel de eveniment. 

De fiecare dată am încercat să punem la punct toate detaliile și să fim deschiși la toate sugestiile. Eu zic că Timișul are foarte multe de oferit, avem și peșteri, și cascade, și muzee și partea de lac. Oamenii vin pentru natură și gustul mâncărurilor, pentru că e mâncare gătită tradițional, ca la mama acasă”, spune Damaris Sivu, reprezentanta Centrului de Turism de la Margina.

 

La final de brunch, doritorii au putut încăleca fie una dintre bicicletele puse la dispoziție de către gazde, fie căruța trasă de cal care i-a dus pe turiștii curioși prin sat. Localnicii le-au prezentat acestora împrejurimile, locurile de vază ale așezării, dar și pădurile, de unde culegători pricepuți au adus la tanti Emilia delicioasele ciuperci ale sezonului. 

Hribii sau pitoancele, crăițele, dar și alte delicatese ale naturii, cu toate au fost incluse în masa bogată de care vizitatorii s-au bucurat. În 2023, Banat Brunch va include și mai multe locații și gusturi, prețul unui brunch fiind de regulă în jur de 100-120 de lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns