Mănăstirea Cebza este un lăcaș de cult vechi de când lumea, situat în satul Cebza din comuna Ciacova a județului Timiș. Biserica de lemn a acestei mănăstiri este considerată drept cea mai vestică biserică de lemn din Banat. Ca și așezare, biserica se află la doar 30 de kilometri sud-vest de municipiul Timișoara.
Chiar dacă biserica mănăstirii nu este una impozantă, sau grandioasă, acest loc este unul încărcat de însemnătate istorică și spirituală. Primele însemnări istorice despre mănăstirea de la Cebza datează din secolul XVII, între anii 1758 și 1759. Chiar și așa însă, se crede despre lăcașul de cult de lemn că este mult mai veche, datând de la secolul XV.
Legenda Mănăstirii Cebza
Potrivit legendei, transmise din vorbă în vorbă, înainte de a fi ridicată mănăstirea, în mijlocul pădurii care se întindea peste aceste pământuri exista un izvor, cu apă făcătoare de minuni. Atras de puterile tămăduitoare ale apelor izvorului, un pustnic și-a făcut aici, în vecinătatea izvorârii de apă, o chilie.
Cu trecerea timpului, numărul de călugări din zonă a început să se înmulțească. Aceștia ar fi hotărât să construiască o mică biserică, astfel încât izvorul să fie cuprins chiar în altar. Apele izvorului sunt văzute ca fiind binefăcătoare și în zi de azi, de către toți credincioșii care vin să se roage la mănăstire.