Locuri din Banat

Dacă nu e zăpadă la munte, mergem la băi. Hotelurile din Herculane, la capitate maximă în această iarnă

Ghidul Banatului

Sezon de iarnă ratat în vestul țării. Lipsa zăpezii a dus la situația ca proprietarii de cabane și pârtii din Munții Banatului înregistreze pierderi mari, deoarece turiștii nu și-au mai programat vacanțele în stațiunile din această parte a țării.

RETIM

Majoritatea bănățenilor au preferat alte locuri, unde se relaxeze atât de sărbători, cât și în weekend-urile de la începutul acestui an. Cristi Dunca, administratorul societății care deține mai multe pârtii de schi pe Muntele Mic, spune acesta este cel mai slab an de când prestează activități turistice, din cauza temperaturilor ridicate. 

Fluturi și albine vii - expoziție

„N-am putut deschidem deloc, absolut deloc numai ghinion am avut cu vremea. Am avut numai probleme, zic așa, din cauza vremii. A nins, a plouat, ne-a păcălit și ne-a încurcat foarte mult treburile. Au mai fost turiști la plimbare, au avut câteva camere date, cei de la hotel, dar și Revelionu a fost un fiasco total, multe anulări. Groaznic! Ploaie și mocirlă” spune Dunca.

Cum se poate schia în Munții Banatului

Există o variantă în care, totuși, se poate schia în Munții Banatului. Heliscki este un serviciu pe care îl oferă firma lui Cristi Dunca, în care schiatul este combinat cu o plimbare cu elicopterul. Cu alte cuvinte, practicanții sporturilor de iarnă ajung pe cele mai înalte culmi ale Munților Țarcu, acolo unde există zăpadă și le este pregătită o pârtie. Dar nici aici nu se poate merge decât în anumite condiții și contra cost.
„Să intre pe pagina noastră weski.ro și găsesc acolo un formular de înscriere, unde primesc toate detaliile. Pe Vârful Nedeea, unde mergem noi este zăpadă destulă, e înălțime mult mai mare, 2200 de metri. Când a plouat pe Muntele Mic, acolo a nins. Trei-patru ore durează toată aventura. Pârtia are trei kilometri și se pot da minim patru ture. Se fac plecări doar când sunt condiții perfecte de vreme, fără nori, fără vânt, altfel nu se poate zbura. Am avut chiar weekendul trecut, iar dacă sunt minim șase doritori, noi organizăm”, spune Dunca. O astfel de tură costă de la 250 de euro/persoană.

La băi, e cald și bine

În lipsa zăpezii, foarte mulți turiști s-au îndreptat către stațiunile balneoclimaterice. Hotelurile de 3 și 4 stele de la Herculane sunt pline de turiști și în aceste zile, chiar dacă este extra-sezon pentru Băile Herculane, Administratorii marilor hoteluri spun că, în fiecare weekend funcționează aproape la capacitate maximă. Cătălina Iovan, managerul  Grand Hotel Minerva Resort & SPA, care deține mai multe hoteluri în stațiunea bănățeană, se declară mulțumită de numărul turiștilor din acest sezon.

„Au fost foarte mulți clienți, care au solicitat și au beneficiat de serviciile noastre de cazare, masă, tratament și spa. Am avut o serie de evenimente, cu formații celebre de muzică live, iar debutul anului a fost unul foarte bun. Așteptăm și suntem în pregătire pentru weekend-ul prelungit. La fel, suntem la capacitate maximă. Oaspeții optează fie pentru sejurul de relaxare, unde vor beneficia de accesul gratuit la bazine și saune, fie pentru cură de tratament balnear, desigur, rezervând un sejur mai lung, începând de la minim 5 nopți, astfel încât efectul procedurilor terapeutice fie cel scontat”, spune Iovan.
Din cauza condițiilor economice, numărul turiștilor este în scădere, de la an la an, însă dacă oferta este corectă, cu o bună politică de promovare, pe rețelele sociale, proprietarii de hoteluri și pensiuni pot prospere chiar și într-o stațiune mai puțin modernizată și atractivă cum este Herculane, crede managerul  de la Grand Hotel Minerva Resort & SPA
„Chiar dacă ai un produs foarte bun, dacă nu îl promovezi așa cum trebuie, pierzi clientela și, rog, e foarte bine promovezi. Noi avem un produs premium, s-a investit foarte mult, este confort, mâncare foarte bună, însă trebuie și promovăm pentru că, din păcate, sunt anumite aspecte legate de stațiune care pe noi, ca locații, ne trag în jos”, consideră Iovan.

La Băile Herculane, în sezonul oficial începe pe data de 1 mai perioadă în care sunt așteptați și yoghinii de la MISA. Chiar dacă nu mai vin cu miile, ca anii trecuți, asigură totuși, anual, un start reușit de sezon.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns