INEDIT

Unde poți vedea cea mai veche fotografie din România, expusă în Banat

În acest an sărbătorim 184 de ani de la ieșirea în lume a fotografiei. La 7 ianuarie 1839, invenţia lui Daguerre, care-i poartă numele, era prezentată publicului la Academia de Ştiinţe din Paris, marcând astfel naşterea fotografiei la nivel mondial. 

RETIM

Câteva luni mai târziu, presa locală de limbă germană din Timişoara consemna deja prezenţa unor astfel de dagherotipişti pe teritoriul oraşului, marcând astfel începutul unei lungi şi intense activităţi fotografice în Banat.

Fidelity by Iulius Mall

Dagherotip din 1847

Colecția de fotografii şi clişee pe sticlă a MNaB este una dintre cele mai complexe colecţii păstrate de instituţiile muzeale din ţară, cu o acoperire ce se întinde pe trei secole şi care include mai multe tipuri şi procedee, începând cu cel amintit. 

Cele mai timpurii imagini fotografice păstrate datează după anul 1840, printre ele numărându-se şi un frumos dagherotip cu intervenţie de culoare (datat 1847), reprezentând un portret (din imagine) şi totodată una dintre cele mai vechi imagini fotografice cunoscute din ţara noastră.

sursă: Muzeul Național al Banatului din Timișoara

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns