INEDIT

Povestea primei orezării din România. Cultivarea orezului la Partoș a început la mijlocul anilor 1700

Satul Partoș, din comuna Banloc, se pregătește de prima ediție a Festivalului Orezului. Evenimentul va avea loc în 23 iunie și are darul să celebreze un moment istoric în Banat: prima orezărie înființată pe teritoriul actual al României, pe vremea Mariei Terezia, de prin mijlocul anilor 1700.

RETIM

Cultivarea orezului de Banat a devenit profitabilă datorită unei lucrări ingenioase făcute de unii italieni în secolul XVIII-lea. Apa de care are nevoie orezul era captată prin gravitaţie din râul Bârzava, astfel că dispărea consumul de energie necesar pentru pompe.

Winter Sale 2025

Irigarea culturilor nu costa niciun ban, câştigurile fiind de patru ori mai mari decât investiţiile. Concret, stăvilarele erau închise, iar apa intra pe canalele de alimentare care inunda parcelele de orez. Orezul are nevoie de multă apă.

Când trebuia indundat câmpul se dădea drumul controlat la apă. Apoi, parcelele cu orez erau golite de apă, care se revărsa înapoi în râul Bârzava.

Pe vremea comunismului, orezăria din Timiş a aparţinut de IAS Banloc, care producea pentru piaţa internă orezul de Banloc. Când a venit vremea privatizării orezăriei, primul interesat de această afacere a fost grupul austriac Bardeau, care a concesionat terenurile de la Agenţia Domeniului Statului, în anul 2002.

Grupul Bardeau deţinea 530 de hectare de teren pentru orez la Partoş, însă anual erau lucrate doar aproximativ 200 de hectare. Se producea în jur de 4,5 tone de orez la hectar. Peste 2.000 de tone de orez de la Partoş ajungea în Ungaria şi în Italia.

Cu toate acestea, orezăria de la Partoș a fost închisă de proprietari, grupul Bardeau, din motive economice.

Festivalul orezului de la Partoș

Prima ediție a Festivalul Orezului va aduce la Partoș mai multe manifestări culturale și gastronomice.

“Acest festival s-a născut din dorința de a ne lega de ceva autentic, de tradițional, de lucrurile care s-au întâmplat în localitățile noastre. Partoșul a avut prima orezărie din țară, așa că am pornit de la aceast deziderat. Ideea a plecat de la părintele superior al Mănăstirii Sfântul Iosif de la Partoș, Simeon Stana ”, a declarat Ecaterina Chiu, președinte Asociației Semper Agape, organizatorul evenimentului.

La Partoș va avea loc și un târg cu delicioase produse agroalimentare locale și nu vor lipsi nici preparatele din orez.

Invitații speciali ai evenimentului vor fi cele trei echipe de bucătari din Serbia, care vor pregăti trei tipuri de gulaș delicios.

“Va fi o zi în care se va găti, vom aveam cinci standuri cu mâncare la ceaun. Vom avea pe lângă invitați din Serbia, invitați din zona Sibiului, care vor găti produse tradiționale, printre care se află și balmoșul. Vom avea și produse tradiționale din zona Banatului, dar nu va lipsi nici orezul, gătit în diferite feluri: sarmale, ardei umbplut sau desertul budinca de orez, care va fi deliciul festivalului”, a mai spus Ecaterina Chiu.

Fondurile strânse din toate vânzările vor ajuta 60 de bătrâni și copii să primească zilnic o masă caldă și asistență prin asociația Semper Agape.

În cadrul acestui festival, la Partoș va debuta un alt eveniment tradițional, Zilele Artei Sacre, cu un spctacol “Rădăcini” susținut de ansamblul Datina.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns