Locuri din Banat

S-a deschis ȘvabenLand, un spectaculos muzeu din satul rotund Charlottenburg FOTO

Ghidul Banatului

Satul rotund Charlottenburg, aflat la 44 de kilometri de Timişoara, declarat în integralitate monument istoric, are un muzeu etnologic dedicat șvabilor care au întemeiat localitatea, în 1771. Muzeul ȘvabenLand a fost amenajat de antreprenorul și profesorul de la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din Timișoara, Sorin Prada, cel care pus pe harta turistică și satul Murani, cu centrul de agrement Domeniile Murani.

RETIM

Muzeul etnografic de la Charlottenburg păstrează memoria șavabilor care au întemeiat satul. Am făcut o tură a muzeului avându-l ca și ghid pe Sorin Prada.

Fluturi și albine vii - expoziție

“Din prispa casei am intrat în prânzitor, echivalentul bucătăriei din zilele noastre. De aici continuăm în soba bună, echivalentul dormitorului. Dar pentru străbunii noștri era mai mult o cameră de oaspeți. Continuăm turul și ajungem într-o încăpere pe care am denumit-o <Meșteșugurile femeilor>. Putem vedea de la instrumente de preparare a laptelui, a brânzeturilor, a untului, până la obiecte de tăiat varza și sfecla pentru murături, mașina de cusut, războiul de țesut și altele. După care vom intra pe o ușă mai interesantă în zona cuptorului cu pâine”, a povestit Sorin Prada.

Muzeul a fost amenajat într-una dintre vechile case aflate în cerc. După dormitor și camera pentru femei, intrăm într-o încăpere care vorbește despre îndeletnicirile bărbaților…

“Aici avem de-a face cu obiecte de la bancul de lucru, cu tot felul de burghie, pile, ciocane, foafeci de tăiat lâna oilor, sfărâmătoare de porumb, rindele, nu lipsește nici cazanul. Avem aici și două șpaisuri, unul legat de partea de pâine și panificație, iar celălalt era locul de preparare a cărnii de porc, dar și cămară”, a continuat Sorin Prada.

Beciul casei, locul preferat al copiilor

“Copiilor li se pare cea mai interesantă parte din expoziția noastră muzeală. Din beci nu puteau lipsi, bineînțeles, tot ceea ce este necesar pentru prepararea băuturilor, a vinului, a răchiei, avem aici și facilități de hambar, de păstrare a cerealelor. Avem și un colțișor care e remarcat în primul rând de cei mici, pe care l-am numit: <Atunci când mergem în armată>. Cu cufărul, cu casca, cu ranița, inclusiv cu arma. Arma e e singurul obiect cu care e bine să nu ne jucăm, nici aici, nici în viață”, a adăugat Sorin Prada.

Urmând circuitul, se iese din nou pe pispă, amenajată și ea cu niferite obiecte, apoi în curtea plină și ea cu amintiri de altădată. Se ajunge, apoi, în restaurantul ȘvabenLand, care urmează să fie deschis și el în scurt timp.

Charlottenburg este singurul sat construit în formă de cerc de pe actualul teritoriu al României, iar localitatea a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Satul a fost întemeiat de coloniştii germani, în 1771,  și vatra în cerc are un diametru interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici a fost săpată prima fântână, iar mai târziu s-a ridicat şi şcoala.

Deocamdată, muzeul din Charlottenburg va fi deschis doar în zilele de weekened.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns