După aproape jumătate de secol, în România se deschide, din nou, o expoziție Constantin Brâncuși. Se întâmplă la Timișoara, în anul de capitală cultural europeană, și va rămâne un moment de referință, numai bun de povestit urmașilor. Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Banii vin de la Consiliul Județean Timiș, dar sunt și o serie de sponsori importanți.
Curatoriată de Doina Lemny, expertă în viața și opera lui Constantin Brâncuși, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, dar și din câteva colecții particulare. Sunt în jur de 100 de lucrări semnate Constantin Brâncuși: sculpturi, desene și fotografii, care vor crea un interesant dialog peste timp.
Expoziția se deschide oficial sâmbătă, 30 septembrie, zi în care va fi lansat și catalogul „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”. Ea va rămâne deschisă până în 28 ianuarie 2024, după următorul program: miercuri – duminică, orele 10 – 20. Luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024.
Biletele costă:
– 100 de lei, pentru Expoziția Brâncuși Expozitia Brancusi + celelalte expozitii din muzeu – PRET INTREG. Permite accesul unei persoane in ziua si intervalul orar ales. Accesul la celalte expozitii ale muzeului se face strict în intervalul orar 10-18.
– 88 de lei, Expozitia Brancusi – PRET INTREG. Permite accesul unei persoane in ziua si intervalul orar ales.
– 55 de lei, Expozitia Brancusi – PRET PENSIONARI. Permite accesul doar cu prezentarea la intrare a cuponului de pensie.
– 22 de lei, Expozitia Brancusi – PRET STUDENTI. Permite accesul doar cu prezentarea la intrare a carnetului de student vizat la zi.
– 0 lei, Permite accesul unui minor. Accesul este permis doar insotit de catre un adult. Pentru copiii de peste 14 ani intrarea poate fi conditionata de prezentarea cartii de identitate.
Cine are acces gratuit
Pentru următoarele categorii, accesul este gratuit, pentru vizite individuale. Nu este necesară achiziția în avans a unui bilet, acesta urmând a fi emis la casa de bilete a Muzeului în momentul vizitei. În cazul în care este vorba de grupuri organizate cu persoane din astfel de categorii, vă rugăm să anunțați muzeul în prealabil.
- Persoane cu dizabilități și însoțitorii lor conform Legii nr. 448/2006
- Jurnaliști, presa scrisă și media cu legitimația valabilă
- Angajații muzeelor publice din România pe baza prezentării legitimației
- Membrii asociației ghizilor acreditați din Timișoara
- Membrii AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR
Fiecare persoană care beneficiază de acces gratuit conform cerințelor de mai su s are obligația de a se legitima pentru a intra în cadrul evenimentului.
Acces gratuit pentru grupurile școlare:
În vederea rezervării grupurilor școlare, înscrierile vor începe cu data de 30 Septembrie, și toate informațiile vor fi afișate pe site.
Acces gratuit Special:
În prima miercuri a fiecărei luni intrarea în muzeu, inclusiv la expoziția Brâncuși, este gratuită. Biletele se pot achiziționa, în limita capacității disponibile, doar în ziua respectivă, doar de la caseria muzeului până la ora 15.