EvenimenteRețete bănățene

Expoziția Brâncuși. Meniu franco-oltenesc, într-un renumit restaurant din centrul Timișoarei

Brâncuși s-a născut la Hobița, în Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris, prin Viena și Munchen. Expoziția Brâncuși de la Timișoara explică sursele și influențele românești ale operei celui mai important sculptor modern, devenit celebru odată ajuns în Franța. 

RETIM

Cu ocazia acestui important eveniment artistic, Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu, bucătarii șefi ai restaurantului Lloyd, cu un istoric de 111 ani din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.

Fidelity by Iulius Mall

 „Am folosit atât ingrediente locale, cât şi franţuzeşti, ca să punem drumul lui Brâncuşi, de la Hobiţa, Bucureşti şi apoi Paris. Tehnica este franceză, iar prezentarea e inedită, pentru că se vor vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor artistului”, au transmis Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușu. 

Sărbătoarea fusion franco-oltenească „atelier Brâncuși” adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor și care amintesc, prin formă, ingrediente și prezentare, de repere ale vieții și operei lui. 

Meniul Atelier Brâncuși este compus din: 

Masa Tăcerii – 1935, Târgu-Jiu

Tartine cu piept de gâscă afumată pe pat de mămăligă prăjită, crispat de praz, dulceață de prune afumate. 

Măiastra – 1910, Museum of Modern Art New York

Terină de foie gras cu dulceață de ceapă roșie și merișoare, piure de mango. 

Poarta Sărutului – 1935, Târgu-Jiu

File de păstrăv parfumat cu ghimbir și ierburi aromatice, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel, sos de lămâie și portocale. 

Regele Regilor – 1938, Guggenheim New York

Tournedo Rossini însoțit de foie gras, trufe negre și buchet de legume. 

Cumințenia Pământului – 1907, Muzeul Băncii Naționale

Mousse de ciocolată neagră pe blat cu păstârnac și coulis de zmeură cu anason și piper roz. 

Aventura cultural-gastronomică de la Lloyd va fi disponibilă pentru o perioadă limitată și poate fi încercată în regim a la carte, meniu complet de degustare și degustare cu asociere de vin premium din Oltenia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns