Locuri din Banat

Se pun bazele unui „Hollywood” de Banat. Norvegienii caută în vestul României locuri unde să producă filme

Ghidul Banatului

Mai mulți producători de film din Norvegia au luat cu asalt Munții Banatului în căutarea locațiilor ideale pentru viitoarele lor producții. Vizita norvegienilor în România a fost o adevărată aventură, ajungând în Munții Banatului cu elicopterul condus de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

RETIM

Adrian Mitchell, directorul Oslo Film Commission, și Anund Austena, directorul Centrului de Film Regional de la Viken, au sosit în România pentru a explora posibilitățile regiunii de vest în ceea ce privește producțiile de film de lung metraj și seriale.

Fluturi și albine vii - expoziție

Norvegienii s-au întâlnit cu liderii locali, inclusiv Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Călin Bibarț, primarul Aradului, Ioan Popa, primarul Reșiței, Alin Nica, președintele CJ Timiș, și Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin.

Norvegienii au ajutat la descărcarea materialelor de construcții, la Ineleț

Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin, i-a invitat pe norvegieni la o plimbare cu elicopterul pentru a admira frumusețile din Munții Banatului. Dunca transporta materiale de construcții în Ineleț, un cătun izolat inaccesibil cu mașina, așa că norvegienii au dat o mână de ajutor și la descărcarea materialelor, transformând astfel călătoria lor într-o experiență cu totul aparte.

Adrian Mitchell, impresionat de peisajul și oamenii din zonă, a declarat: „Este hipnotizant, nu numai peisajul și oamenii, dar și mâncarea, atmosfera, natura. Te aduce cu picioarele pe pământ, pentru că am fost în elicopter, dar a fost cu adevărat uimitor. Este o natură unică.”

Romeo Dunca crede că Munții Banatului au un potențial extraordinar pentru industria cinematografică. „E o idee foarte bună să se facă filme în zona noastră. Peisajele sunt deosebite. Taxe nu există, încă se pot face multe lucruri mai ieftin decât în alte părți.”

Centru de film regional, în Banat

Asociația Documentor, sub conducerea regizorului Florin Iepan, încearcă să creeze un centru regional de film în vestul României, inspirat de modelul norvegian Viken Filmsenter. Acest centru ar putea atrage producători de film și ar facilita realizarea de filme în zonă.

“Noi încercăm să înființăm un Birou de Film Regional în partea de vest a României. Ar fi o premieră. În întâlnirile pe care le-au avut norvegienii cu autoritățile locale și județene din regiunea de vest, aceștia au prezentat oportunitatea de a replica modelul lor. Acest oficiu de film va putea să promoveze regiunea ca locație filmare, pentru filme și seriale, internaționale și românești. Pe termen lung s-ar putea transforma și într-un fond de film regional pentru partea de vest, care să ofere finanțări în plus față de ce oferă Centrul Național al Cinematografiei. Au fost niște discuții foarte substanțiale, directe, la care a participat și domnul Cristian Mungiu, poate cel mai cunoscut regizor din România, care a colaborat cu entități din acestea și în Suedia și în alte țări, și știe foarte bine Timișoara, pentru că acum câțiva ani a realizat serialul de televiziune Hackerville, care a fost aproape în totalitate filmat în Timișoara și în regiune”, a spus regizorul Florin Iepan.

Proiectul West Romania Film Center, beneficiind de un grant din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin Granturile SEE, promite să aducă venituri considerabile pentru firmele din zonă și să contribuie la dezvoltarea industriei cinematografice locale. Aducerea echipelor de filmare în Munții Banatului ar putea deveni nu doar o oportunitate economică, ci și un impuls pentru turism și promovarea regiunii la nivel internațional.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns