21 de ani, atât a durat ridicarea uneia dintre cele mai spectaculoase lăcașuri de cult din România. Este vorba despre Biserica Reformată Noul Mileniu, construită după un proiect al arhitectului Imre Makovecz. Inaugurarea lăcașului a avut loc chiar la aniversarea a 30 de ani de la Revoluție, în prezența lui László Tőkés.
“Trebuie să propovăduiască speranţele noastre privind acest nou mileniu, năzuinţa noastră de a nu mai fi niciodată (…) deposedaţi şi fără adăpost. Păstrăm speranţa că poporul nostru se va ridica din nou şi că Dumnezeu va fi cu noi”, a formulat László Tőkés în predica sa.
Proiectul de construire al bisericii s-a împotmolit de zeci de ori de-a lungul celor 21 de ani de șantier, însă până la urmă clădirea a fost ridicată. Biserica este compusă din două aripi, trei cupole şi două turnuri, dobânditu-și forma actuală graţie mai multor proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi datorită sprijinului acordat de statul ungar, rămânând să se mai ridice o cupolă mai mică.
Centrul Reformat cuprinde, pe lângă biserică, spaţii comunitare, săli de expoziţie, o sală pentru concerte camerale. Cupola care încă nu a fost ridicată va găzdui o sală de conferinţă, o bibliotecă şi un restaurant cu specific unguresc, de amenajat în subsolul clădirii.
Comunitatea bisericească a beneficiat de două proiecte UE de câte o jumătate de milion de euro. Construirea centrului a fost sprijinită de primul guvern Orbán cu 40 milioane de forinţi, iar în 2017 guvernul ungar a contribuit la continuarea lucrărilor cu 1,4 miliarde de forinţi.