Banatul, atât cel de câmpie din Timiș, cât și cel de munte din Caraș-Severin, sărbătorește Crăciunul după unele tradiții și obiceiuri vechi de când lumea. Cel mai important obicei este de departe mersul cu colinda. Acest obicei se păstrează și astăzi, din generație în generație, de sute de ani. La colindat merg atât cei mai mici dintre copii, cât și tineri sau chiar adulți.
În Ajun de Crăciun, copiii merg la colindat cu Steaua și pițărăii. Steaua amintește de cei trei păstori care au ajuns primii la ieslea în care s-a născut Iisus Hristos. La fel de cunoscută este și Viflaimul sau Irozii, sceneta pe care cei mai mici dintre colindători o pun în scenă, bazată pe momentul Nașterii Domnului.
Gazdele colindate
Nu doar colindătorii au un rol important în tradiția colindatului. La fel de importante sunt și gazdele colindate. Dacă primești colindă de Ajun de Crăciun, Dumnezeu te va binecuvânta tot anul ce vine. Tradiția spune că cel mai bine ar fi ca primul care te colindă și îți trece pragul casei să fie un bărbat, semn de an bun și de noroc.
Bănățenii mai cred că de Crăciun trebuie să arunce boabe de grâu spre cel mai bătrân membru al familiei, în timp ce este colindat, pentru ca recolta din anul următor să fie foarte bună. Gospodinele pun și ele, pe masa dedicată Crăciunului, semințe de porum, de grâu și floarea soarelui, pe care le dau mai apoi animalelor de la curte, tot pentru bunăstare și belșug.
Dubașii Banatului
Colindul Dubașilor este unul dintre obiceiurile de renume din Banat de sărbătorile de iarnă. Dubașii, de obicei un grup de tineri, bat tobele într-un ritm alert, pornind prin sat de la biserică și vizitând toate casele din localitate. Sunt îmbrăcați în costume tradiționale bănățene. De demult, cei care făceau parte din grupul dubașilor trebuia să treacă un test de sacrificare a unui animal, din pielea căruia să facă o tobă. Acum ritualul este doar o poveste, iar doritorii trebuie doar să cânte frumos și să știe să bată toba.
Dubașii colindă fiecare casă din sat, mai ales unde știu că sunt fete bune de măritat. Fiecare locuință este încântată cu o altă colindă, ținându-se cont de ce ocupație are cel care pune pâinea pe masă în familia respectivă. Vătaful este cel care conduce grupul de dubași, alături de care stă strângătorul, la care colindații oferă darurile colindei. Fiecare părtaș al grupului primește în mod egal din cadourile primite de la gazde, la final de colind.