Cazarma U din Timișoara, care a fost în paragină timp de mulți ani și a fost inclusă pe lista clădirilor supraimpozitate cu 400%, a fost transformată într-o galerie de artă și va fi redeschisă pentru publicul larg între 4 mai și 30 noiembrie 2023. Evenimentul intitulat „După sculptură/Sculptură după” este organizat de Fundația Triade și Attila Kim & Architects și va include patru expoziții permanente și alte patru invitate, ședințe de dezbateri și programe educaționale cu peste 70 de artiști relevanți pentru toate formele de sculptură.
Cazarma U se redeschide astfel publicului după mai mulți ani. A mai fost folosită în interes public doar în 2015, când acolo s-a organizat prima ediţie a bienalei de artă Art Encounters.
Artiştii au transformat clădirea într-o veritabilă galerie de artă. S-a depus o muncă uriaşă pentru curăţirea camerelor şi a curţii cazarmei. Numai autorizaţiile şi introducerea curentului electric au costat 16.000 de euro.
Apoi, clădirea din Piața Unirii a intrat din nou în rândul clădirilor aflate în paragină. Ani de zile, proprietarii au fost somați să reabiliteze clădirea, de aproximativ 7.000 de metri pătraţi, întrucât a devenit pericol public pentru trecători. Cazarma U a fost inclusă şi pe lista clădirilor supraimpozitate cu 400%, adică de cinci ori mai mult decât valoarea normală.
Au început demersurile pentru realizarea unui hotel de cinci stele
Conform studiului, realizat de o firmă din Italia specializată în reconversia clădirilor istorice, aici se va amenaja un hotel de cinci stele, cu 105 camere şi o parcare subterană cu aproximativ o sută de locuri, se va mansarda imobilul, iar în curte se va ridica un nou corp.
Istoric, clădirea a aparţinut domeniului public, dar realitatea este că administrația nu a ştiut ce să facă cu acest imobil şi în 2004 a început să caute parteneri privaţi, pentru a realiza ceva acolo.
În urmă cu 15 ani, Cazarma Vienei, care are statut de monument istoric, a fost cumpărată de la primărie, cu 11 milioane de euro, de un grup de lituanieni care voiau să construiască acolo un mall. Criza economică a stopat, însă, inițiativa şi i-a determinat pe oamenii de afaceri baltici să vândă imobilul (au intrat în imposibilitatea de a mai plăti creditele la băncă), doi ani mai târziu, unei femei de afaceri, Mioara Simcelescu, care a plătit pe imobil 7 milioane de euro.
Timișoreanca are afaceri în domeniul agriculturii şi turismului, mai deţine un hotel în Timişoara şi este asociat în compania Cerealcom.
“Având în vedere că este monument istoric, cazarma se conservă integral. Se propune mansardarea şarpantei existente, pentru parcare se propun două niveluri în subteran, în curte, între braţele laturii U, iar în interiorul curţii ar trebui să fie dispuse funcţiile complementare hotelului, adică a spaţiilor care nu au loc în structura existent: sălile de conferinţă, zona de restaurante. Corpul construit va avea o înălţime de P+2, iar cazarma rămâne P+2+etaj retras”, a spus arhitectul Răzvan Negrişanu, consilier local, care a prezentat proiectul în cadrul unei şedinţei Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism a Primăriei Timişoara.
Parteneriat cu Primăria, investiții private de peste 10 milioane de euro
Proprietarul Cazarmei U doreşte şi implicarea administraţiei, într-un parteneriat public privat, pentru ca toată partea din faţă a clădirii, care aparţine primăriei, să fie amenajată unitar cu zona pietonală a Pieţei Unirii. Astfel, ar dispărea şi sensul giratoriu din Piaţa Mărăşti, parcarea de troleibuz, parcarea şi staţia de taxi.
Investiţiile pentru amenajarea hotelului care va păstra arhitectura în stil clasic ar putea depăşi 10 milioane de euro, iar din declaraţiile mai vechi ale Mioarei Simcelescu, hotelul ar urma să se numească “Viena”.
Cazarma Vienei sau Cazarma U a fost construită iniţial în 1752, dar a fost grav afectată în asediului cetăţii din anul 1849, când a şi fost reconstruită. De atunci are trei niveluri. În 1859 se numea cazarma Franz Joseph, iar în 1923 aici a funcţionat Şcoala Militară de Artilerie, pentru ca apoi să devină depozit.