Evenimente

Doina Lemny, cel mai mare „brâncușolog” din lume, Doctor Honoris Causa a Universității de Vest. “Confirmă faptul că timișorenii m-au adoptat cu adevărat”

Doina Lemny a fost, în anul Capitalei Culturale a Europei, curatorul și sufletul expoziției Brâncuși, de la Muzeul de Artă din Timișoara, unul din cele mai importante evenimente cultuale din 2023. Doctor în istoria artei, muzeografă și cercetătoare la Centrul Pompidou Paris, Doina Lemny și-a dedicat mai bine de 30 de ani pentru a-l studia pe Brâncuși, pentru a-i înțelege arta, dar și pentru a împărtăși și altora din descoperirile ei. A scris zece volume despre viața și opera lui Constantin Brâncuși. Ca recunoaștere a contribuției excepționale în cercetarea și promovarea operei lui Brâncuși, la propunerea profesorului universitar Camil Mihăescu, Doina Lemny a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest.

RETIM

“Pentru mine această numire de la Universitatea de Vest confirmă faptul că timișorenii m-au adoptat cu adevărat. Mi-am făcut pus și simplu prieteni în mediul academic, pe care-i respect enorm și se pare că și ei mă respectă, acodându-mi acest titlu”, a declarat Doina Lemny.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Expoziția de anul trecut, cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani în România, a fost un eveniment de referință pentru cariera Doinei Lemny.

“A fost cea mai mare bucurie. Îmi amintesc cu emoție de această expoziție. Și nu numai eu. Eram la expoziție la Paris, anul acesta, dar și la București, unde oamenii mă opreau pe stradă, și îmi spun: <doamnă, avem imaginea operei cutare, am plând>. Eu voiam să transmit emoția pe care o trăiesc eu și vizitatorului. Degeaba prezinți 200 de opere, dacă nu-i transmiți ceva omului. Noi am creat momentul prin acea arhitectură, prin acele umbre, ca spiritul vizitatorului să fie pus în conexiune cu Brâncuși”, a spus Lemny.

Doina Lemny spune că s-a îndrăgositit, pur și simplu, de Timișoara.

“Timișoara e locul care mă atrage cel mai mult din România. Nu pentru că sunt la Timișoara, ci pentru că am descoperit o vivacitate, o viață cultural extreme de importrantă. și pentru acest amestec de populații care nu-și problema de origini, Timișoara e un model pentru Europa. Eu venind din estul țării, (n.r. născută la Focșani), mă simt mai aproape, mai acasă la Timișoara decât la Iași, de exemplu, unde am trăit câțiva ani”, a mai declarat cercetătoarea.

Doina Lemny spune că se va întoarce în Atelierul Brîncuși, pentru a cerceta toate scrierile artistului, care a lăsat mii și mii de texte, în franceză, română sau într-o limbă amestecată. Atelierul este închis publicului din cauza lucrărilor de la Centrul Pompidou, muzeul dedidcat lui Brâncuși urmând să fie mutat într-un spațiu nou.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns