INEDIT

Povești despre Banatul de ieri și de azi, pe viitoarea pistă de biciclete Euro Velo 13. Traseul cicloturistic al Cortinei de Fier va traversa județul Timiș

Viitoarea rută cicloturistic Euro Velo 13, care se va construi în județul Timiș, prin fonduri din fondurile asigurate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va avea și o denumire inedită: Traseul Cortinei de Fier.

RETIM

În completarea proiectului de infrastructură, se derulează proiectul „Inclusive Border Cycling” (IBC) – finanțat prin Programul pentru Regiunea Dunării 2021-2027, care urmărește să adauge conținut traseului pentru biciclete. „EuroVelo 13 – Iron Curtain Trail” este singurul traseu cicloturistic certificat ca traseu cultural al Consiliului Europei.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

“Proiectul IBC a apărut din necesitatea de a adăuga conținut cultural traseului de biciclete Euro Velo 13, care va străbate județul Timiș. Va intra în țară pe la Lunga și va părăsi județul la Stamora Moravița, trecând prin Timișoara. Euro Velo 13 este un traseu tematic, acesta este Cortina de Fier, legat de perioada comunistă. Vom încerca să identificăm povești interesante, locuri, persoane și personaje care pot reprezenta puncte de atracție pentru turiștii care vor veni pe două roți la noi. Dar vrem să arătăm potețialul turistic al acestui traseu, ce se întâmplă și acum în comunitățile locale. Pot fi locuri de relaxare, odihnă, mici artizani locali, mici interprinzători locali, care pot oferi expereințe interesante turiștilor”, a spus Monica Ivan, din echipa de proiect.

Acest traseu internațional pentru biciclete străbate majoritatea țărilor din centrul și sud-estul Europei, oferind, pe lângă agrement, și oportunitatea de a descoperi istoria locală, de a învăța și de a împărtăși cele mai bune soluții privind provocările din domeniul mobilității sustenabile.

“Traseul oferă posibilitatea de a descoperi situri culturale și istorice legate de barierele politice, militare și ideologice ridicate în timpul Războiului Rece, de stilul de viață al oamenilor de atunci și de acum. Este un parcurs al memoriei, care ne ajută să ne amintim că pacea și democrația sunt valori câștigate greu, dar și că umanitatea găsește mereu drumul spre lumină, oricât de întunecate ar fi vremurile”, spun inițiatorii proiectului.

 

Se caută povești inedite pe traseu

Membrii a numeroase asociații din Timiș, care s-au implicat de-a lungul anilor în comunitate, s-au întâlnit, joi, în Sala Multifuncțională a Consiului Județean, pentru a scoate la lumină istorii fascinante despre oameni, locuri și evenimente, pe Traseul Cortinei de Fier.

“Județul Timiș poate aduce o contribuție majoră la construirea narațiunii despre ce a însemnat perioada comunistă pentru comunitățile locale, punând în valoare poveștile din spatele Cortinei de Fier. Storytelling-ul este un instrument eficient de promovare, care devine tot mai apreciat în rândul specialiștilor. Prin proiectul IBC, încercăm să surprindem istorii locale despre viața oamenilor din zona de frontieră, despre atmosfera și caracterul unic al regiunii noastre”, au mai spus organizatorii evenimentului.

Durata proiectului „Inclusive Border Cycling” este de 30 de luni, sunt 16 parteneri din opt țări, plus 20 de parteneri stretegici asociați. Din Timiș sunt Fundația pentru Tineret Timiș și comuna Otelec. Bugetul județului Timiș de aproximativ 100.000 de euro. Proiectul trebuie să fie finalizat până la inaugurarea traseului cicloturistic Euro Velo 13, care se preconizează să se întâmple în 2026.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns