Locuri din Banat

FOTO La Calul Alb, restaurantul din Timișoara unde fiecare fel de mâncare arată ca în reviste

Timișoara nu duce lipsă de restaurante de toate mărimile, felurile și bucătăriile. În orașul de pe Bega găsești mâncare tradițională bănățeană, românească din restul țării, dar și ungurească, sârbă, franțuzească, japoneză, americană sau mexicană. Sute de localuri își așteaptă zilnic oaspeții din oraș și din afara țării pentru un festin culinar de povestit.

RETIM

Puține restaurante prepară însă mâncarea așa cum o fac bucătarii de la restaurantul La Calul Alb. Aici, fiecare detaliu din farfurie este meticulos gândit. Înainte să plece spre mese, preparatele sunt atent verificate, aranjarea în farfurie fiind la fel de importantă precum gustul în sine. Când ajunge mâncarea la masă, reacția este una de obicei de uimire. Mesenii uită de foame, scot telefoanele și încep să pozeze farfuriile.

Fluturi și albine vii - expoziție

Povestea restaurantului La Calul Alb

Povestea restaurantului este una inedită. Localul este găzduit de o clădire istorică importantă pentru Timișoara, situată în centrul orașului, plină de farmec și învăluită în legendă. Cel mai bine spun povestea chiar cei de la local.

“Nu știm sigur dacă numele casei La Calul Alb vine de la calul de pe care a descălecat în Timișoara prinţul Eugeniu de Savoya, dar suntem convinși că marele general își potcovea aici caii și tot aici le confecţiona harnașamentele. Începând cu anul 1746 cu trecerea vremurilor, această micuţă și frumoasă clădire a fost rând pe rând, casa de locuit pentru mai marii vremurilor, băcănie, curelărie, cabinet de avocatură, atelier de croitorie și broderie, rămânând neschimbat doar numele, LA CALUL ALB! Oare de ce? 

La ce s-au gândit privilegiaţii casei de au ales sfidarea trecerii timpului botezând-o astfel? S-au gândit oare la venirea prinţului eliberator al orașului Timișoara sau la locul unde mergeai să îţi potcovești calul, să-i cumperi harnașamente? Posibil. Dar oare calul alb nu reprezintă întruchiparea viselor și speranţelor noastre de-a lungul vremurilor? Cine nu așteaptă astăzi, ca și atunci, un prinţ pe un cal alb indiferent ce ar însemna acest lucru.

Noi, cei care am primit în dar acest frumos cal alb, dorim să îi ducem mai departe minunata poveste, împărtășind cu voi bucuria de a fi aici. Nu vă putem potcovi caii, dar vă putem bucura sufletul cu feluri de mâncare realizate din ingrediente proaspete, calitative și încununate de creativitatea bucătarilor. Suntem bucuroși de oaspeţi indiferent de cine sunteţi și de unde veniţi, deoarece aici, în cetatea Timișoarei, au știut să se bucure de viaţa, sute de ani, români, germani, sârbi, unguri, croaţi, italieni. 

Generoasa moștenire culinară a Banatului ne oferă o combinaţie unică a bucătăriei românești, austriece, italienești, sârbești, ungurești. Misiunea noastră este de a ne lăsa liberă creativitatea și de a aduce modernitatea, contemporaneitatea preparatelor tradiţionale zonei noastre geografice, cu accent pe optimizarea valorilor nutritive și menţinerea integrităţii materiei prime utilizate.”

Local de lux, prețuri decente

La Calul Alb nu este un restaurant pentru un prânz rapid și ieftin. Meniul de aici se bazează pe ingrediente proaspete, de cea mai înaltă calitate, pregătite cu grijă de bucătari extrem de buni. Aperitivele costă între 35 și 70 de lei, în timp ce un fel principal constând în carne de vită cu ficat de rață ajunge la 99 de lei.

Din meniu mai fac parte și preparate precum mielul copt ore în șir în cuptor, obrăjori de vițel, caracatiță de Maroc sau tonul roșu la grătar. Întreg meniul îl puteți găsi aici.

O vizită la restaurantul La Calul Alb este o experiență culinară în sine, nu doar o altă cină în oraș. Decorul localului este special, iar calitatea și aspectul mâncărurilor îi vor da pe spate până și pe cei mai pretențioși dintre gurmanzi. Nu uitați să cereți Globul de Ciocolată ca desert, servit pe gheață carbonică.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns