Locuri din Banat

GALERIE FOTO Fabulosul traseu din Banat care te duce pe urmele unei mari împărătese

Stațiunea Băile Herculane a reprezentat, pentru o bună perioadă de timp, reperul în materie de stațiune balneară. Cu o atestare istorică de aproape 2000 de ani, stațiunea Băile Herculane a acumulat o aură istorică de valoare inestimabilă, iar potențialul pe care încă îl posedă astăzi rămâne la fel de puternic ca în primii ani de consolidare a temeliilor sale.

Distractie pe patine

Astfel, nu este de mirare că în cărțile de istorie scrise despre această faimoasă stațiune, regăsim o întreagă listă de personalități regale care au poposit aici pentru a beneficia de proprietăți curative ale apelor termale locale, dar și pentru o conectare cu natura și liniștea sufletească ascunsă printre pădurile ce îmbrățișează stațiunea și o protejează.

RETIM

În anii 1800, după prima fază de construcţie a Centrului Imperial Istoric din Băile Herculane, împăratul Austriei, Franz Iosef I, spunea: “Acum, în această vale a Cernei există cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta, cunoscută ca Sisi, scria în jurnal său că “Băile Herculane sunt o prezenţă distinctă şi încântătoare”.

Povestea iubirii împărătesei Sisi pentru Băile Herculane

Împărăteasa Sisi a fost una dintre cele mai controversate împărătese ale Imperiului Austro-Ungar, fiind o mare pasionată de călătorii care își găsea cu greu locul la curtea regală. S-a legat însă o frumoasă poveste între ea și Băile Herculane, Sisi îndrăgostindu-se de această stațiune, care a devenit într-o perioadă foarte scurtă de timp preferata ei. Prezența Împărătesei Sisi a rămas atât de bine întipărită în cultura locală a stațiunii, încât există chiar legende care susțin că spiritul acesteia încă dăinuie pe malurile Cernei.

Nu ar fi greșit să afirmăm că Împărăteasa Sisi a fost și rămâne în continuare o emblemă a stațiunii Băile Herculane. Drept moștenire a iubirii pe care a purtat-o stațiunii, dar și a pasiunii sale pentru călătorie, traseul turistic „Pe urmele Împărătesei Elisabeta”, îmbină armonios aceste două atribute ale lui Sisi.

Acest traseu turistic se constituie din mai multe foișoare amenajate în puncte cheie de-a lungul potecilor ce străbat pădurea situată pe versantul Cerna, care înconjoară o latură a stațiunii Băile Herculane. În drumul său pe potecile zig-zag printre copaci, Sisi a descoperit ce panorame extraordinare se dezvăluie îndrăznețe și îmbracă stațiunea într-un decor de vis. Primul astfel punct de belvedere se află la Foișorul Ciorici. A urmat apoi o urcare abruptă a versantului și ne putem doar imagina devotamentul Împărătesei față de călătorii, dacă a reușit să urce o asemenea înclinație, care azi îl poate pune în dificultate și pe un călător mai experimentat. Odată ajunsă în vârful versantului, Sisi a rămas surprinsă, exclamând „ Ce frumos e aici! Ce mi-ar plăcea ca mâine dimineața să iau aici micul dejun!”

Însoțitorii ei au fost atât de mișcați de pasiunea cu care a exprimat aceste cuvinte, încât 80 de muncitori s-au mobilizat pentru ca a doua zi Împărăteasa Sisi să poată servi micul dejun, bucurându-se de panorama extraordinară asupra stațiunii. Astăzi, acolo se înalță falnic Foișorul Roșu, cunoscut și ca Foișorul Sisi.

INVITAȚIE Cum puteți ajunge pe traseu

Alături de ghidul nostru montan, Agenția de turism Vizitează Băile Herculane vă încurajează să parcurgeți acest traseu turistic și să vă delectați nu doar cu priveliștile, ci și cu calmul și relaxarea pe care pădurea le insuflă în mintea și trupul călătorului. Este un traseu turistic de tip circuit, asta însemnând că ruta va porni și se va termina în puncte turistice diferite, tocmai pentru a avea timp de povești și a descoperi cât mai multe despre istoria și legendele de care stațiunea s-a înconjurat de-a lungul trecerii anilor. Se afirmă că numai 5 minute petrecute în natură sunt suficiente pentru a observa o creștere a stării de bine generale. „Pe urmele Împărătesei Elisabeta” nu numai că vom petrece timp în natură, dar vom trăi la propriu acele sentimente regale pe care însăși Sisi le-a trăit atunci când a descoperit acest traseu.

Băile Herculane rămâne în continuare un reper al puterii atât din punct de vedere al efectelor curative ale apelor termale, dar și din punct de vedere al arhitecturii. Multe minuni inginerești au fost realizate în Băile Herculane, ele stabilind mai departe referința. Istoria, tradițiile și cultura locală au o valoare echivalentă cu cea aurului, însă rămâne de datoria noastră, a investitorilor, să le redăm valoarea de odinioară.

Importanța turistică în Băile Herculane este inestimabilă, iar investițiile pot juca un rol crucial în dezvoltarea stațiunii la renumele de altădată. Noi reușim să aducem în prim plan istoria și cultura orașului și să-i facem pe oameni să se îndrăgostească, precum Împărăteasa Sisi, de această stațiune și de elementele naturale ale sale, prin drumețiile pe care le organizăm. Există multe de descoperit în Băile Herculane, iar pentru cei deschiși către noi experiențe, este o zonă care îi va ține entuziasmați chiar și pe cei mai critici.

Agenția de turism Vizitează Băile Herculane poate fi contactată:

Str. Castanilor, Băile Herculane, România, Tel. 0771.145.040 

viziteazabaileherculane@outlook.com

www.viziteazabaileherculane.ro 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns