Muntele Mic este unul dintre cele mai renumite locuri pentru schiat din Banat și chiar din toată România. Aici zăpada ține cele mai multe zile pe an, iar schiorii sau pasionații de săniuș, snowboard sau care vor pur și simplu să se bucure de un peisaj montan, fie el iarna sau vara, aleg Muntele Mic pentru că este accesibil rutier, prețurile la cazare sunt bune, iar locul este unul de o frumusețe deosebită.
Când vine vorba despre cazarea la munte, în mod ideal îți poți petrece weekend-ul sau vacanța pe mai multe zile într-o cabană. Dacă e și din lemn, cu atât mai bine. Dacă are șemineu, încă 10 puncte în plus. Iar dacă este echipată și cu hamace, loc de picnic lângă un pârâu ce trece prin spatele proprietății, priveliște 360 de grade spre munți și toate celelalte dotări pe care le vrei de la o cabană, atunci e musai să îți rezervi vacanța acolo.
Am găsit o cabană la Muntele Mic ce bifează toate aceste cerințe. Arată ca acele cabane pitorești pe care le vezi în filmele americane. Are șemineu care încălzește toată cabana, e din lemn și are chiar și o terasă în față, cu măsuță din lemn și deci zonă de luat masa în aer liber. Are loc de picnic, hamace, pârâu și poate adăposti până la 5 persoane. Chiar dacă proprietarii spun că, având în vedere modul în care a luat naștere cabana, aceasta este destinată în special cuplurilor.
Povestea Cabanei Muntele Mic
Numele oficial al cabanei este… în engleză. Asta pentru că proprietarul este un american care, ajuns cumva în România pentru muncă voluntară, a dat peste o româncă pe care, odată ce s-a întors acasă în America, nu a putut să o uite. Așa că a revenit în Banat imediat după, curtând-o pe iubirea vieții lui. S-au logodit și au început imediat procedurile legale pentru ca ea să îl poată urma în Statele Unite.
Însă cum birocrația e un pas mai greu de făcut decât cel fizic peste Atlantic, au hotărât să stea în țară și să-și facă între timp un loc al lor. Așa a luat naștere cabana de la ieșirea din satul Borlova spre vârful muntelui. Cabana a fost ridicată chiar de către cei doi îndrăgostiți, fiind în special dedicată cuplurilor aflate la început de drum.
Proprietarii cabanei locuiesc acum în Pennsylvania, venind în România periodic pentru a-și vizita rudele și, bineînțeles, cabana lor de vis. Pentru că nu au vrut să rămână goală în restul timpului, aceștia au decis să închirieze cabana pe Airbnb, împărtășind astfel o bucată din viața lor cu sute de călători din întreaga lume aflați în căutare de liniște, dragoste și natura lui Dumnezeu.
Cum ajungi la cabană
Drumul de la Lugoj de unde am pornit noi și până la cabană a durat o oră. La Caransebeș, faci stânga înainte de a intra în oraș, mergând pe centura ocolitoare până ce drumul se bifurcă iar la stânga, spre Muntele Mic așa cum ne-a indicat și semnul rutier. De acolo, mai ai aproximativ 12 kilometri de mers cu mașina până la proprietate, care se află la ieșirea din satul Borlova. De la drumul principal am făcut dreapta la o barieră de lemn și, după aproape 200 de metri, am găsit cabana în toată splendoarea ei.
Prima impresie
Nu are cum să nu te încânte primul contact vizual cu proprietatea. Are tot ce ți-ai putea dori de la o cabană aflată la poalele muntelui. Lemnul din care este realizat se îmbină perfect cu peisajul din jur. În fața cabanei proprietarii au construit chiar și o fântână cu roată din lemn, iar la dreapta există un garaj sau storage unit, așa cum îi spun americanii, pentru cei care vin cu multe bagaje. Întreaga proprietate este extrem de bine întreținută, aspectuoasă și primitoare. Primul impuls este să scoți mașina din cadru, să iei telefonul sau aparatul de făcut poze și să tragi câteva zeci de cadre așa, de încălzire. Ceea ce am și făcut!
Dotări
Cabana este dotată cu un sistem de acces smart lock. Mai pe românește, nu este nimeni acolo gata să te întâmpine cu pâine și sare. Ceea ce va face din experiența cuplurilor sau călătorilor singuri una pe atât mai retrasă, mai liniștită și romantică. Am primit codul de acces și toate instrucțiunile de la proprietar cu câteva zile înainte de începerea șederii, după ce ne-a fost confirmată rezervarea. Formezi codul, ca la bancomat, iar ușa se deschide singură. Apeși un buton și ușa se închide la loc.
Interiorul cabanei este la fel de spectaculos ca și exteriorul. Prima cameră este zona de living, însă dacă aveți de gând să petreceți tot timpul aici, lipsa televizorului vă va determina să nu o faceți. Nu că nu ar fi un loc superb, ci doar pentru că și împrejurimile cabanei, minunile naturii aflate de jur împrejurul proprietății, merită atenția călătorului. Primele două lucruri pe care le vezi sunt o canapea foarte îmbietoare, precum și șemineul, de departe atracția principală a cabanei.
Dacă e iarnă, acest șemineu se aprinde cu lemne pregătite în spatele garajului pentru a încălzi cabana. Dacă e vară, nu trebuie să vă faceți vreo grijă pentru că există aer condiționat, deși am fost tentați să aprindem șemineul doar pentru a face poze. Ne-am abținut pentru că, deși ploua cu găleata, afară erau 26 de grade Celsius. Bucătăria este și ea dotată cu tot ce vă trebuie, de la aragaz și chiuvetă, la frigider, spații de depozitare, veselă, aparat de făcut cafea și altele. Luați cu voi cafea boabe!
Lângă bucătărie există o zonă de luat masa, iar imediat lângă aceasta e dormitorul și baia. La etaj, acolo unde ajungi pe cele mai rustice scări din lemn din câte am găsit în cazările noastre, găsești o mansardă cu un birou, o canapea mare și confortabilă și toată lumina care poate intra într-o casă prin geamurile amplasate peste tot. Cabana e luminată extrem de bine cu lumina naturală ce pătrunde prin ferestrele numeroase.
În afara cabanei, și mai multă relaxare! Am găsit zonă de făcut focul pentru grătar, hamace, scaune de stat la picnic, masă pe verandă, masă afară lângă râu, lemne de foc, efectiv tot ce am avut nevoie pentru a pune pe grătar câteva bucăți de carne și mai apoi câteva bezele, dacă tot suntem în cabana unui american get-beget.
Atracțiile din împrejurimi
Muntele Mic în sine este o atracție căutată mai ales iarna. Cum noi am vizitat cabana vara, ce-i drept la început de vară, și unul foarte ploios, nu am prea avut ce face decât să ne bucurăm din plin de liniște și pace, în și împrejurul cabanei. Ceea ce ne-a plăcut la nebunie având în vedere că am stat doar o noapte aici. Dacă vă rezervați însă mai multe nopți la Cabana Muntele Mic – The Little Mountain Cabin, puteți să alegeți una dintre atracțiile aflate la mică distanță de mers cu mașina de proprietate.
-Castelul Corvin din Hunedoara- Unul dintre cele mai bine păstrate castele din România, acest obiectiv se află la doar o oră și jumătate de mers cu mașina de cabană. Unii spun că ar fi chiar cel mai aspectuos castel din țară. Nu îi putem contrazice, având în vedere cât de multe studiouri renumite din toată lumea au ales proprietatea ca platou de filmare.
-Parcul Național Retezat- Destinația ideală pentru cei care vor să facă drumeții, camping, să privească păsări și alte animale sălbatice îndeaproape, să facă hiking sau alte activități montane. Deși parcul se întinde până aproape de cabană, va trebui să mergeți cam 45 de minute cu mașina până la prima intrare oficială în rezervație.
-Ruinele Dacice Sarmizegetusa- La o oră de mers cu mașina se află ruinele capitalei Daciei de altădată, Sarmizegetusa. Capitala datează de la primul secol al erei noastre. Istorie antică, priveliști de vis și, combinată cu superbul Castel Corvin, poate fi excursia ideală pentru cei care vor să se odihnească la cabană după o zi plină de plimbare.
-Cascada Bigăr- Nu există călător pe lumea asta care să nu fi auzit de Bigăr. Fotografia care a făcut înconjurul lumii a pus Cascada Bigăr pe harta mondială a turismului. De la cabană, aveți de mers în jur de două ore cu mașina până la cascadă, însă drumul este bun și orele petrecute la volan merită pe deplin odată ce ajungi în fața renumitei minuni ale naturii.
Mâncare și alte necesității
Mâncarea va trebui să v-o aduceți voi la cabană. Nu există restaurante în sat, însă puteți găsi magazine mici în zonă. Vă puteți însă prepara mâncarea cum vă place, fie pe aragaz, în cuptor sau, cel mai bine, pe grătarul de afară. Fie pe cel de la nivelul solului, fie pe cel clasic, ambele lăsate la îndemână de către proprietari. Aveți și lemne de foc și toate cele de care aveți nevoie. Doar aprindeți focul, lăsați lemnul să se transforme în jar și gata, aveți unealta ideală pentru a găti ceva delicios în timp ce ascultați cum Sebeșul curge prin spatele proprietății.
În loc de concluzie…
Dacă ar fi să schimbăm ceva la Cabana Muntele Mic – The Little Mountain Cabin… nu am schimba nimic! Absolut nimic, atât de mult ne-a plăcut totul la acest loc de cazare de-a dreptul special de la poalele Munților Banatului. Locația e ideală pentru cei care vor să se regăsească în liniștea naturii, să se împlinească sufletește alături de persoana iubită sau să plece în drumețiile pe care nu le va uita niciodată.
E musai să vizitați și voi cabana pentru cel puțin o zi sau două, dacă nu o săptămână. Ceva din acest loc ne-a rămas în minte și suflet, din liniștea și perfecțiunea lui, acel ceva ce cu siguranță ne va face să revenim aici la iarnă, să pornim acel șemineu și să ne încălzim în jurul lui, după o zi de schi și săniuș.