Oameni din Banat

A încetat din viață Jackie Ionescu, unul din cei mai importanți antrenori de fotbal din Timișoara. Profesorul avea 88 de ani

Sursa foto: Pro Sport

Zi tristă pentru comunitate fotbalistică din Timișoara. Profesorul Ion V.Ionescu a trecut la cele veșnice, la 88 de ani. Jackie Ionescu și-a dedicat aproape toată viața Politehnicii și i-a fost aproape în diferite forme. Va rămâne în analele fotbalului românesc ca singurul antrenor din țară care a pregătit echipe în toate eşaloanele fotbalistice, de la campionatul comunal, judeţean, orăşenesc, Divizia C, B, A, lot naţional, copii, juniori şi tineret.

RETIM

Jackie Ionescu s-a născut într-un sat din judeţul Timiş, la Crai Nou, a jucat fotbal, dar nu a avut norocul să o facă la nivel foarte înalt, aşa că a decis să înveţe, ca apoi să predea fotbalul şi altora. La 24 de ani era deja antrenor. Este un simbol pentru Politehnica Timişoara şi pentru oraşul de pe Bega. Mai presus de rezultate, în sufletul suporterilor alb-violeţi a contat verticalitatea lui Jackie Ionescu şi lupta dreaptă împotriva fostelor echipe departamentale.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

”În prima fază, se juca cinstit, dar erau două selecţionate: Steaua şi Dinamo, ca atare puteau să-şi permită să joace şi cinstit. Apoi s-au impus echipele militarizate în forţă. Din iubirea Anei Pauker cu mumia lui Lenin s-a născut Dinamo, în 1948. Fotbalul a fost politizat. Fotbalul era o prioritate politică, după modelul sovietic. Se impunea să se creeze un model, un exemplu, o imagine a Armatei şi Securităţii, puterea lor, inclusiv prin fotbal. Acest sport era un puternic vehicul de imagine, aşa că s-a pedalat din plin. Nu e mai puţin adevărat că s-au creat condiţii superperformante la Steaua şi la Dinamo. Cu timpul au devenit cluburi polisportive de nivel internaţional”, povestea Jackie Ionescu.

De numele său se leagă şi una dintre cele mai mari performanţe ale echipei Poli, câştigarea Cupei României în anul 1980 (echipa alb-violetă a mai câştigat acest trofeu în 1958), iar apoi eliminarea echipei Celtic Glasgow din Cupa Cupelor.

Ion V. Ionescu a mai activat la Jiul Petroșani (1975–1976), CFR Timișoara (1976–1977), UTA (1977–1979, 1996–1997), CSM Reșița (1979), Aurul Brad (1983–1984), Corvinul Hunedoara (1984–1986, 1990–1991), Sportul Studențesc (1988–1990), Progresul București (1993–1994). De asemenea, a fost antrenorul selecționatei universitare a României, campioană mondială în 1974, la Monaco.

A fost profesor universitar, cu numeroase lucrări publicate pe teme fotbalistice. În ultimii de ani a fost invitat de onoare la TVR Timișoara, la emisiunea „În prelungiri”, realizată de Florin Mihoc.

A fost desemnat cetățean de onoare al Timișoarei și Hunedoarei.

Înmormântarea va avea loc miercuri, 3 iulie, cu începere de la ora 15.00, la cimitirul din Calea Șagului.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns