Oameni din Banat

Absolvenți ai UVT, personalități marcante, primesc premii prestigioase de la Uniunea Scriitorilor din România

La începutul lunii iunie au fost decernate Premiile Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul 2020. Printre laureați se numără doi alumni ai Universității de Vest din Timișoara. Este vorba despre Ioan T. Morar și Cristian Pătrășconiu. 

RETIM

Juriul, format din Răzvan Voncu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon (membri), a decis decernarea Premiului Special volumului Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă, autor Ioan T. Morar, Editura Polirom.

Fidelity by Iulius Mall

Laudatio pentru acest premiu a fost susținut de Profesorul emerit al Universității de Vest din Timișoara, Mircea Mihăieș.

Tot la această secțiune, Editura Universității de Vest din Timișoara a avut o nominalizare reprezentată de volumul lui Cristian Pătrășconiu, Marea Unire. Prima sută.

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România a fost acordat, de către Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare, Premiul pentru Cea mai bună carte. Juriul, format din Nicolae Manolescu (preşedinte), Mihai Zamfir şi Daniel Cristea-Enache, i-a acordat această prestigioasă distincție lui Cristian Pătrășconiu pentru patru volume apărute în primăvara anului 2020 la Editura Universității de Vest din Timișoara: De taină, Comunismul de apoi, Marea Unire. Prima sută și Treizeci, anii de după. Laudatio pentru acest premiu a fost susținut de Daniel Cristea-Enache.

Cele patru volume premiate ale lui Cristian Pătrășconiu au fost bine primite de critica de specialitate, bucurându-se de apreciere în multe dintre revistele culturale din țară. Acesta este licențiat în științe politice al Facultății de Filosofie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. De asemenea, a fost cursant al unui masterat de literatură comparată și intertextualitate la aceeași universitate, cursant și bursier al Colegiului „A Treia Europă” din Timișoara. În anul 2017 a mai publicat un volum, Întrebări puse La Punkt, tot la Editura Universității de Vest din Timișoara.

Îi felicit cu căldură pe distinșii scriitori Ioan T. Morar și Cristian Pătrășconiu, laureați ai premiilor USR din acest an. Personalități culturale remarcate în mod distinct în cultura timișoreană, alumni ai Universității de Vest din Timișoara, laureații din acest an ai Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România sunt adevărați ambasadori culturali ai comunițății noastre în lume, reprezentanți străluciți și prețuiți ai literelor timișorene”,  a declarat Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns