Consilierii județeni din Timiș au votat, luni, pentru aprobarea unui parteneriat care marchează un pas esențial în procesul de candidatură a Banatului pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028. Inițiativa urmărește să evidențieze tradițiile culinare locale, contribuind la consolidarea unei identități gastronomice distincte.
„Suntem la faza în care să semnăm acordul de parteneriat pentru a putea urma toate etapele premergătoare pentru obţinerea acestui titlu. Participarea la titlul de Regiune Gastronomică Europeană reprezintă o oportunitate extraordinară de a pune în valoare patrimoniul cultural, gastronomic şi turistic al regiunii.”, a declarat Ruxandra Adam, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Timiș.
Proiectul beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT Timiș), al Universității de Științele Vieții din Timișoara și al unor organizații precum Horetim, „Produs în Banat”, „My Banat”, „Degustaria”, dar și al Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT) din Spania.
Caius Ovidiu Merșa, expert în antropologie culinară și arte culinare, este autorul bidbook-ului proiectului și coordonează echipa formată din specialiști și personalități publice care sprijină această inițiativă. În perioada următoare, partenerii vor pune accent pe sporirea vizibilității Banatului ca destinație gastronomică și pe promovarea educației și cunoștințelor în domeniul gastronomiei.