Locuri din Banat

Ce se întâmplă cu cel mai vechi imobil din capitala Banatului, închis pentru reabilitare acum 15 ani

Cel mai vechi imobil din Timișoara, capitala Banatului, rămâne în continuare cu porțile închise. Castelul Huniade, acolo unde se află Muzeul Banatului, închis acum 15 ani pentru reabilitare, ar urma să se deschidă până în anul 2023. În același an, Timișoarei îi va reveni în sfârșit titlul de Capitală Europeană a Culturii. Chiar și așa însă proiectul este într-un stadiu incipient, blocat în continuare în birocrație și licitații.

Distractie pe patine

Se așteaptă în continuare un aviz de la Institutul Național al Patrimoniului, după care județul va căuta finanțare pentru a realiza intervenițiile. În primă fază, Institutul urma să se ocupe de finanțare, prin Programul Național de restaurare. Acest lucru s-a întâmplat în anii trecuți, însă INP a dat aviz negativ începerii lucrărilor.

RETIM

„Comisia de evaluare din cadrul INP a respins, nu a dat aviz pe proiectul DALI pentru că a considerat propunerea invazivă, cu efecte distructive asupra monumentului istoric și urmează ca în februarie să aibă o noua întâlnire cu noi propuneri de realizare a DALI-ului.”, au declarat surse din cadrul Ministerului Culturii, instituție în subordinea căreia se află INP.

Președintele CJT, Alin Nica, spune că a stabilit cu directorul INP ca la finalul lunii ianuarie să aibă o întâlnire și cu proiectantul pentru a media posibilele neînțelegeri. 

„Cei din Comisia tehnică le-au sugerat proiectanților să vină cu o variantă mai soft la partea de acoperire a curții interioare, că era vorba de niște piloni foarte consistenți de beton care nu cadrau cu clădirea și voiau să spargă anumite porțiuni din clădire, ceea ce nu e în regula. Să vină cu altă soluție tehnică.”, a explicat Alin Nica.

Finanțarea lucrărilor va fi pe fonduri europene. CJT urmărește care sunt programele ce se vor lansa cel mai rapid. Citește mai multe aici.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns