INEDIT

Două documentare despre Timișoara de pe Youtube îți vor arăta cum s-a dezvoltat capitala Banatului în ultimii 100 de ani

FOTO Arhiva

Dacă vă plictisiți cât timp afară este pandemie cu virusul gripal, pe internet puteți găsi o sumedenie de lucruri de făcut, văzut și auzit. Nu doar știri despre pandemie, din fericire! Dacă sunteți fani ai istoriei și arhitecturii orașului de pe Bega, așa cum suntem noi, vă recomandăm să vă faceți timp și să urmăriți două documentare de excepție cu și despre Timișoara. Nu de azi sau de ieri, ci de acum zeci de ani.

RETIM

Proiectul cultural Tur de Arhitectură este cel “responsabil” pentru două scurtmetraje despre istoria arhitecturii timișorene. Cum s-au ridicat unele dintre cele mai importante case din oraș, cum a devenit Timișoara orașul care este astăzi și ce rol au avut Michael Wolf și Vasile Oprișan, cei doi arhitecți care au lucrat la obiective importante din oraș, atât în perioada interbelică, cât și în comunism? Toate aceste răspunsuri le găsiți în cele două filmulețe realizate de către cei implicați în proiectul cultural.

Fidelity by Iulius Mall

“Spre o Timișoara modernă”

Primul documentar se numește “Spre o Timișoara modernă” și vorbește despre creațiile lui Michael Wolf. Multitudinea de vile interbelice din Timișoara, cu al lor caracter aparte, pe care încă le admirăm și prețuim astăzi, este parte integrantă a identității orașului. De aceea, am ales să ne îndreptăm atenția spre Michael Wolf, unul dintre arhitecții care au participat activ la transformarea peisajului orașului și la pavarea drumului către Timișoara modernă.

“Timișoara în anii ‘70-’80”

În al doilea documentar, numit “Timișoara în anii ‘70-’80”, se prezintă situația orașului în perioada de după război și deci în anii de comunism. Profesia de arhitect a fost silită să opereze într-un context dificil în anii de dictatură și izolare, într-un balans fragil între nevoia de afirmare individuală și proiectele tip, din ce în ce mai prezente în epocă. Ne oprim asupra poveștii arhitectului Vasile Oprișan, care, prin proiectele sale remarcabile, a contribuit la păstrarea legăturilor orașului Timișoara cu spațiul cultural european și discursul arhitectural contemporan.

Cei de la Tur de Arhitectură au descris pe larg scopul proiectului și cum va fi acesta continuat după cele două scurtmetraje. Puteți citi mai multe informații în acest material de presă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns