luni, noiembrie 28, 2022
Locuri din Banat

FOTO Cum arată proiectul pentru transformarea celebrelor cădițe de la Herculane. De ce este blocată inițiativa

Mii de oameni merg și se îmbăiază anual, indiferent de anotimp, pe malurile râului Cerna, acolo unde pot beneficia liber, fără taxe, de apa minerală sulfuroasă a Băilor Herculane. Celebrele cădițe sunt alimentate de izvoarele de apă minerală sulfuroasă, clorurosodice, calcice, saline cu efect benefic pentru afecțiunile reumatismale osteo-articulare, afecțiunile post-traumatice și afecțiunile neurologice centrale și periferice.

Iulius Town

Gratuitatea îi atrage ca un magnet. Nici măcar mizeria și imaginea demnă de Evul Mediu nu îi sperie. Cădițele nu sunt altceva decât niște gropi mari în pământ, pe marginea cărora s-a turnat beton, care e vopsit periodic. Lângă ele s-au ridicat niște cabane improvizate, unde maseurii, profesioniști sau nu, își oferă serviciile. Pe lângă, tot felul de tarabe unde se vând de la prosoape, până la lenjerie intimă.

Separă corect deșeurile în 30 de secunde!

Mai greu e după zilele ploioase, când mocirla pune stăpânire pe terenul din jurul cădițelor.

Crama Aramic

“E bine dom’le, că e gratis. Cine îți mai dă ceva în țara asta, gratis? Aici venim și nu ne ia nimeni bani, pentru băi. Noi nu ne permitem să mergem, să plătim. Nu e nicio mizerie, apa cu sulf curăță tot, să știți și voi! Eu vin aici de vreo 20 de ani și nu am pățit nimic”, e de părere un domn trecut de 70 de ani, care spune că e din județul vecin, Mehedinți.

Modernizarea cădițelor, blocată

Deși sunt cunoscute ca și “cădițele de la Herculane”, terenul aparține administrativ de comuna vecină, Mehadia. De doi ani primar, Grigore Bardac spune că, încă de la preluarea mandatului, și-a dorit să facă ceva pentru această zonă, pe care o vede cu mare potențial pentru micuța comună cărășeană.  Edilul are un proiect care prevede transformarea totală a zonei. Pe acest teren urmează fie ridicat un SPA modern cu bazine noi, saune, toalete și vestiare.

“Mie îmi pare rău că locul arată așa acum, dar momentan nu prea avem ce să facem. Noi suntem la final cu studiul de fezabilitate, dar așa e în România, când vrei să faci ceva, se trezesc unii că s-a născut în ei simțul proprietății. Noi suntem proprietari pe terenul respectiv, o dovedim cu acte juridice, cu extras de carte funciară, dar Romsilva revendică dreptul de proprietate pentru acest teren. Am avut nevoie de avizul lor pentru studiul de fezabilitate și atunci s-au gândit ei că sunt proprietari pe acest teren și nu ne-au mai dat avizul. Nu am început un proces cu ei, suntem în negocieri și sperăm să rezolvăm problema în mod amiabil, pentru că dacă ajungem în instanță nu facem decât să blocăm totul pentru alți câțiva ani”, susține primarul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns