Locuri din Banat

Morile cu ciutură din Clisura Dunării, căutate tot mai des de turiști. Mai multe dintre ele vor fi reparate de voluntari

FOTO Acasa in Banat

Banatul Montan deţine un număr mare de mori de apă. Conform unei inventarieri făcute de Asociaţia „Acasă în Banat“, anul trecut, în această regiune a ţării există 243 de mori.

Distractie pe patine

Cele mai cunoscute mori de apă din Banat se află la Rudăria (Eftimie-Murgu), în Caraş-Severin, însă în Munţii Banatului mai pot fi găsite astfel de mori şi în alte localităţi. Echipa celor de la „Acasă în Banat“ a delimitat şase regiuni cu mori funcţionale: Valea Almăjului, Clisura Dunării, Băile Herculane – Cornereva, Caransebeş – Valea Timişului, Oraviţa – Valea Caraşului, Reşiţa şi împrejurimi.

RETIM

Astăzi, vă facem cunoştinţă cu morile din Clisura Dunării, acolo unde Asociaţia Turistică Dunărea Moldova Nouă şi Centru Naţional de Informare Turistică Moldova Nouă încearcă să creeze trasee turistice care să includă şi morile de apă.

Morile de apă din Clisura Dunării au o vechime de peste 100 de ani. Cele mai multe, 23, se află la Sicheviţa, însă dintre acestea doar vreo cinci mai sunt funcţionale. Mai găsim mori şi la Gârnic şi Coronini. Conform celor  de la „Acasă în Banat“, în total sunt 56 de mori de apă în localităţile cărăşene de la Dunăre. Dintre ele, 12 sunt încă în funcţiune, 14 sunt oprite şi 30 nu mai sunt funcţionale.

Moara de la Cracul Botului, atracție pentru turiști

Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Dunărea Moldova Nouă, spune că cea mai accesibilă pentru turişti este moara Cracul Botului, fiind şi una dintre cele mai bine păstrate din morile funcţionale.

„Locul unde merg cel mai des cu turiştii este o moară de la Sicheviţa, Cracul Botului. Aici, oamenii au înţeles şi ce înseamnă promovarea turistică, sunt foarte primitori, organizează evenimente, mese festive, cu produse bănăţene, celebra coleaşă, cum i se spune la noi la mămăligă. Aici se face din cucuruz alb. Au şi o fermă mare unde turiştii pot să vadă cum se mulg vacile, cum se fac laptele bătut şi untul. Turiştii sunt foarte impresionaţi de ceea ce văd aici, mai ales turiştii străini”, spune Corneliu Martin, care crede că morile de apă sunt o adevărată comoară pentru turismul din Clisura Dunării, cu condiţia ca proprietarii să înţeleagă acest lucru şi să se implice în această activitate.

 Proiect de reabilitare a morilor

Tinerii de la Asociaţia „Acasă în Banat” desfăşoară chiar în această perioadă o acţiune de reabilitare a acestor mori chiar în Clisura Dunării. Prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, zece astfel de construcţii arhaice de morărit vor fi reabilitate cu ajutorul Fundaţiei Orange şi a altor voluntari.

La sfârșitul săptămânii trecute, peste 60 de voluntari din toată țara s-au adunat pentru două zile în localitatea Gârnic din Caraș Severin pentru a reabilita patru mori de apă, incluse acum într-un traseu turistic. Cele patru mori de apă sunt din lemn și au ciutură, o roată care, sub forța apei, face ca tot angrenajul să se miște, iar roțile din piatră să macine făina.

În cele două zile de intervenție, voluntarii au renovat patru dintre cele nouă mori de apă care mai există și astăzi pe raza localității. Au schimbat acoperișurile la două dintre mori, au reparat fundația uneia, au defrișat zonele din jurul morilor și au eliberat canalele de apă. Ei au tratat lemnul și au făcut mici reparații, astfel încât morile să poată măcina cât mai bine. Mai mult, au reușit să realizeze un traseu turistic de aproximativ 1 km, cu indicatoare către mori, astfel încât turiștii care ajung în zonă să se poată bucura de natură, de apă și de morile care macină după o tehnică străveche.

„Asociația Acasă în Banat a realizat anul trecut o inventariere a tuturor morilor de apă din județul Caras Severin. Am fotografiat și inventariat 250 de mori de apă, este un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic și gastronomic de către comunitățile locale. Astfel, alături de Fundația Orange, am demarat proiectul „Salvăm Morile de Apă”, prin care ne dorim să repunem în valoare, cu ajutorul voluntarilor, nu mai puțin de 10 mori din 3 comunități ale Banatului de Munte. La final, vom avea 10 mori refăcute, reparate, funcționale, care să macine în continuare ca acum un secol, care să poată primi vizitatori și să promoveze produsele locale”, a explicat Radu Trifan, coordonator de proiect și președintele Asociației Acasă în Banat.

„Apelul de voluntariat în proiect a fost primit cu mult entuziasm de către colegi. În total, 25 de angajați Orange din București, Timișoara, Arad, Craiova și Drobeta Turnu Severin s-au mobilizat exemplar și au dat o mână de ajutor pentru ca aceste construcții arhaice valoroase să-și recapete frumusețea și mai ales, utilitatea de odinioară. Atmosfera a fost minunată și așteptăm cu nerăbdare următoarea intervenție din luna august”, a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și coordonator proiect din partea Fundației Orange.

„Cred că dincolo de latura turistică, vrem avem și pe mai departe aceste mori și să predăm ceva autentic generațiilor viitoare, nu doar kitschuri pe care le vedem la tot pasul. Cred că atmosfera din preajma unei mori, mirosul de făină proaspăt măcinată, sunt lucruri pe care orășeanul de rând nu are de unde să le știe. Trebuie să vii aici, să le vezi, să faci cu dăruire, pentru că suntem datori să dăm ceva înapoi comunităților. Cred că morile vor supraviețui mult timp de acum încolo”, a declarat Marius Florin Streza, șef secție – Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu.

În total, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta farmecul de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1500 de persoane.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este derulat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns