Oameni din Banat

Muzicologul timișorean Walter Kindl, Cavaler al Ordinului Sfântul Gheorghe, ordin al Casei de Habsburg-Lorena

Walter Kindl Foto: Alfred Ivanov

Walter Kindl (81 de ani), unul din cei mai importanți muzicologi din Timișoara, a primit titlul de cavaler al Ordinului Sfântul Gheorghe, ordin al Casei de Habsburg-Lorena.

RETIM

Solemna ceremonie de învestire a avut loc în celebra catedrală Speyer din Germania, locul în care a fost înmormântat Rudolf von Habsburg, cel care a fost ales rege la Frankfurt acum 750 de ani, marcând astfel ascensiunea dinastiei cu același nume.

Iulius Town

Primirea lui Walter Kindl în comunitatea Cavalerilor Ordinului Sfântul Gheorghe reprezintă o frumoasă și binemeritată recunoaștere internațională.

Organist și dirijor, director muzical al concertelor din Domul Romano-Catolic din Timișoara, profesor universitar, Walter Kindl este o personalitate de prim rang ce reprezintă Timișoara și Banatul în contextul cultural românesc și european.

Istoria Ordinului Sfântul Gheorghe a început în Regatul Ungariei în secolul al XIV-lea. A cunoscut perioada sa de glorie ca Ordin al Casei de Habsburg în timpul domniei împăraților Carol al VI-lea și Maria Theresia și a fost continuat și dezvoltat în ultimul secol de doi oameni politici cu vocație paneuropeană, Otto (decedat în 2011) și Karl von Habsburg.

Ordinul are ca scop conservarea istoriei cultural-religioase a Europei, precum și cultivarea relațiilor dintre țările Europei Centrale.

„Pentru mine este o onoare. În acest ordin nu se intră decât dacă ești căutat și ales. Se presupune că cei care se ocupă de lărgirea numărului membrilor ordinului știu ce ai făcut, cum gândești, cine ești. Ordinul, pe lângă componenta culturală, are și o componentă caritativă. Din acest punct de vedere, ordinul luptă împotriva celor opt mizerii ale lumii contemporane: boală și abandon, lipsă de adăpost și foamete, indiferență și neîncredere, răutate și vinovăție. Eu voi continua atât activitatea mea culturală și artistică, cât și pe cea caritativă, pe care o desfășor de ani de zile”, a spus Walter Kindl.

Activitatea muzicianului și profesorului Walter Kindl este una prodigioasă. De decenii, el este dirijorul concertelor de muzică clasică din Domul Romano-Catolic din Timișoara. Este cunoscut și pentru implicarea sa în restaurarea orgilor vechi. Primele intervenții le-a realizat în 1986, la orga de la Castelul Peleș.

Walter Kindl s-a născut la 24 noiembrie în Lovrin (județul Timiș) și a trăit apoi 40 de ani în Comloșu Mare. Din 1966, a început să lucreze ca profesor de muzică la liceul din Jimbolia, unde a activat peste 20 de ani. Din 1985, a început să organizeze vecernii muzicale la Domul Romano-Catolic din Timișoara, iar din 1988 a devenit capelmaestru, organist și director al Oficiului Diecezan de Muzică Sacră în cadrul aceleiași entități. În 1992, a obținut gradul academic de doctor în domeniul muzicologiei, oferindu-i-se, de către Universitatea din Leipzig, calificativul cum laude.

A fost conferențiar universitar și ulterior profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara, iar în perioada 2008-2012 a îndeplinit funcțiile de prodecan și decan.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns