Locuri din Banat

Opt destinații din Banatul Montan unde puteți călători în voie la primăvară

FOTO Banatul Montan

Banatul Montan este o zonă deosebită a vestului României. Parcuri naturale, monumente istorice, râuri, văi și dealuri, mănăstiri și mori de apă, pe toate le puteți găsi aici. Iar cum iarna din acest an nu este atât de restrictivă, începând cu următoarea perioadă puteți lua la rând următoarele șapte destinații pe care vi le-am descris mai jos, toate putând fi vizitate în Banatul Montan.

RETIM

1. Clisura Dunării

Cărăşenii din Clisura Dunării aşteaptă cu nerăbdare primăvara pentru a-i putea primi pe vizitatorii dornici să se relaxeze în zonă, unde se pot bucura de peisaje şi de gastronomia locală. Veţi găsi aici liniştea şi relaxarea, atât de căutate în aceste timpuri complicate, precum şi condiţiile de curăţenie perfectă care să vă facă să vă simţiţi în siguranţă, o gastronomie diversificată cu specific sârbesc, cehesc sau bănăţean.

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

2. Mănăstirile Banatului Montan

foto: Drum Liber
foto: Drum Liber

Sunt multe mănăstiri în zona de sud a Banatului, mai exact în Caraș-Severin și în restul zonei. Dintre acestea, două sunt de neratat pentru toți cei care vizitează aceste meleaguri. Prima este Mănăstirea Piatra Scrisă, situată în apropiere de Armeniș, o zonă a Banatului care excelează prin frumusețea naturală de care dispune. În prima duminică după Rusalii, aici are loc slujba hramului mănăstirii, în mănăstirea care, deși are o poveste uluitoare, este mai puțin cunoscută față de alte lăcașuri de cult.

A doua mănăstire se află lângă Oravița, într-o vale de lângă satul Ciclova Montană, sub o stâncă impresionantă. Despre mănăstire se spune că ar fi un loc binecuvântat de-a dreptul. Nu doar spiritual ca oricare alta, ci chiar cu puteri de a tămădui boli și necazuri omenești, trupești și sufletești. Dacă ne luăm după credințele vechi de secole, apa care izvorăște lângă mănăstirea Călugăra este binefăcătoare. Puterile tămăduitoare ale apei formează valea care, odată, se numea Valea Călugărului.

3. Cheile Gârliștei

În sudul Banatului, între crestele munților pitici din vestul țării și fluviul Dunărea, se găsesc răsfirate pe hectare după hectare întregi de țară zone de-a dreptul sălbatice, însă mirifice. Oricât le-ai explora, parcă tot mai mult ți-ai dori să intri în inima lor, în creasta munților, în desișul pădurilor, în luntrea lacurilor. Această zonă, considerată printre cele mai sălbatice rezervații naturale din țară, poartă un nume: Cheile Gârliștei.

4. Teatrul din Oravița

Are 204 ani și a fost, de la începuturi și până în zilele noastre, una dintre cele mai impresionante clădiri din tot Banatul, România și mai departe. Este primul teatru din istoria României, ridicat la exact 100 de ani după ce Banatul scăpa de sub robia otomană. De atunci și până astăzi, Teatrul Vechi din Oravița, botezat după numele lui Mihai Eminescu, poetul național, a încântat privirile vizitatorilor veniți din toată lumea pentru a-l vizita.

5. Satul Armeniș

Un sat din Banatul Montan a fost inclus de publicația The Guardian într-o listă a celor mai pitorești așezări rurale din Europa. Alături de sătucurile din Sardinia, Alentejo din Portugalia sau cele din Pirinei, satul Armeniș din Caraș-Severin este recunoscut în toată Europa pentru excursiile de tip safari în care turiștii pot observa zimbrii, o specie de bizoni specifică Europei, în habitatul lor natural.

6. Lacul Ochiul Beiului

Un lac din Banatul Montan, dar și alte obiective precum Cazanele Dunării, Parcul Național Domogled, Chipul lui Decebal sau Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița sunt promovate de un cuplu de vloggeri din Australia. Cei doi călători înrăiți, Stephen și Jess, au ajuns în România și au decis să nu stea doar în București sau să meargă la Bran și Peleș, așa cum majoritatea călătorilor străini care ajung la noi în țară o fac.

Cei doi creatori de conținut video de pe platforma YouTube, acolo unde au adunat peste 600.000 de abonați, au ajuns în Banatul Montan, mai exact la Lacul Ochiul Beiului, lac despre care se știe că nu îngheață niciodată. Priveliștea de basm oferită de lac i-a încântat până la culmi pe cei doi video bloggeri, care au călătorit în zeci de țări de pe toate continentele.

7. Morile de apă de la Eftimie Murgu

Peste 200 de mori de apă există în prezent în zona Banatului, însă, cu excepția celor aflate în complexul mulinologic de la Eftimie Murgu, marea majoritatea sunt cvasi-necunoscute. Din fericire, proiectul Acasă în Banat se ocupă cu restaurarea și maparea tuturor morilor de apă din Banat. De la începutul proiectului și pâna acum au fost repertoriate 91 de mori în 40 de sate răspandite în tot județul Caraș-Severin. În a doua jumătate a proiectului expedițiile vor fi organizate în zonele cu o concentrare mare de mori: Almaj-Dalboșet, Oravița-Răcășdia, Șichevita-Garnic și Cornereva-Topleț. Munca voluntarilor poate fi admirată deja la zeci de mori, acestea putând fi vizitate în mod gratuit.

8. Cascada Bigar

Nu puteam realiza un top al celor mai importante destinații din Banatul Montan fără a include faimoasa Cascadă Bigar pe listă. Chiar dacă s-a păbușit pe jumătate, Cascada Bigăr este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns