Ruinele Orașului Nou din Anina sunt scoase la vânzare la 49.000 de euro bucata, la 40 de ani de la construirea sa. Cartierul Orașul Nou, construit ca parte a unui proiect megaloman al regimului comunist, împreună cu termocentrala pe șisturi bituminoase Crivina, s-a prăbușit odată cu centrala, care nu a funcționat aproape deloc.
Orașul Nou a fost ridicat pentru muncitorii care urmau să lucreze la termocentrala Crivina și pentru locuitorii din cartierele Aninei, care trebuiau demolate pentru a face loc carierelor de șisturi. În timp ce proiectul care ar fi trebuit să aducă prosperitate zonei s-a dovedit a fi un eșec monumental.
Centrala termică a fost abandonată la sfârșitul anilor ’80, iar Orașul Nou a fost lăsat în paragină. În prezent, fostul cartier pare a fi rămas doar cu ruinele sale și a ajuns cunoscut în întreaga țară ca „orașul fantomă” sau „cartierul fantomă”.
Un bloc întreg pentru mai puțin de 50.000 de euro
13 blocuri achiziționate de către inginerul constructor Marian Cuzdrioreanu și un partener de afaceri, în urmă cu aproximativ 15 ani, nu se vând nici astăzi, deși au un preț de doar 49 de mii de euro bucata.
„Înainte de începutul războiului în Ucraina, am avut mai mulți clienți. Interesul s-a estompat după începerea războiului și a scumpirilor în lanț: a creșterii prețurilor la energia electrică, gaze, creșterea dobânzilor bancare, practic creditele bancare s-au scumpit enorm, costurile materialelor de construcții s-au dublat, triplat”, a declarat Marian Cuzdrioreanu, pentru Libertatea.ro
Acum cele 13 blocuri sunt scoase la vânzare și pe site-ul Executări.com. Blocurile necesită reabilitare și se vând la un preț de 49.000 de euro bucata.
„Ansamblul este format din 13 blocuri cu 2 si 3 camere. 166 apartamente. Teren: 52.000 mp. Prețul 49000 euro /bloc. Anina este recunoscuta ca fiind una din cele mai bogate zone cu OZON. Vis a vis de Semenic, in zona Cheile Nerei, Cascada Biger, Pestera Buhui, Plimbari cu Mocanita. La 50 km de Serbia, 110 km de Timisoara, la 200km de Ungaria si 80 km Baile Herculane. Complexul se racordează la apă/canalizare și curent electric”, este anunțul de pe executări.com
Termocentrala abandonată de la Anina
Înainte de a fi abandonată, termocentrala a fost un proiect de inginerie ambițios, care a fost planificat să furnizeze energie electrică din șisturi bituminoase. Cu toate acestea, s-a descoperit curând că puterea calorifică a acestor șisturi era prea mică, ceea ce a dus la nevoia de amestecarea lor cu 75% păcură pentru a putea arde în cuptor.
Proiectul a fost condus de Romeo Zbarcea și a început în 1977, cu o investiție de peste un miliard de dolari. Termocentrala a fost inaugurată în 1984, dar în următorii patru ani a funcționat doar pentru 8.407 ore. Problemele au fost numeroase, inclusiv nivelurile scăzute de putere calorifică ale combustibilului și poluarea din cauza cenușii de șist care acoperea casele oamenilor din zonă.
Situația s-a înrăutățit în 1988, atunci când rotorul generatorului electric al turbinei s-a defectat și a fost trimis la reparat, însă prim-ministrul de atunci, Constantin Dăscălescu, a decis să folosească rotorul pentru termocentrala Turceni. În cele din urmă, revoluția din 1989 a închis definitiv termocentrala, iar în 2004 a fost vândută ca fier vechi.
Astăzi, fosta termocentrală Anina este o ruina abandonată, iar singurele urme ale acelor vremuri sunt blocurile goale și deteriorate care încă stau în picioare.