Evenimente

Petiție pentru Programul de salvarea a clădirilor de patrimoniu. Punerea în siguranță a monumentelor ar fi făcută cu bani de la stat

farmec.roComunitatea Declic vă invită să semnați petiția către: Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților și membrii Camerei Deputaților. Prin această petiție se cere deputaților să spună „DA” propunerii legislative pentru instituirea „Programului naţional de scoatere din pericol a patrimoniului cultural imobil”.

RETIM

Odată intrat în vigoare, acest program ar permite salvarea a 100 de monumente de patrimoniu, în fiecare an.

Fidelity by Iulius Mall

De ce este important?

În România există peste 800 de monumente istorice în stare avansată de deteriorare care se pot prăbuși în orice moment. [1] Foarte grav, printre acestea se află clădiri aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, adică monumente de o valoare uriașă.

Acestea pot și ar trebui să fie salvate. Se va întâmpla asta dacă deputații aprobă proiectul de lege privind instituirea unui program de salvare a monumentelor în pericol. Proiectul ar asigura finanțarea lucrărilor de punerea în siguranţă, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare.

Proiectul a trecut de Senat. Deși are susținerea programului „Ambulanța  pentru monumente” și a altor specialiști în restaurare, o parte dintre parlamentarii ce vor da votul final și-au manifestat opoziția față de proiect. Există riscul real ca inițiativa să fie blocată. Asta ar duce la pierderea, în următorii ani, a sute de clădiri de patrimoniu de o valoare și frumusețe rară.

Semnează și tu petiția(aici). Dacă suntem zeci de mii, deputații vor înțelege că cei de care depinde locul lor în Parlament nu privesc cu indiferență distrugerea iremediabilă a clădirilor monument.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns