joi, iunie 12, 2025
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Top 5 Articole

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Cele mai recente

Pompieri și coșari în istoria capitalei Banatului, legătura dintre salvatori și perioada mărțișorului

RETIM

Pompierii și coșarii reprezintă atât salvatorii cât și cei care previn incendiile de pe coșurile de fum, atât de importanți în cadrul oricărei comunități locale. Potrivit celor de la Muzeul Național al Banatului Timișoara, astăzi au mai rămas 15 coșari adevărați și sute, pe… mărțișoare! Timișoara a fost apărată de incendii de pompieri, coșari și precauția locuitorilor.

De la istorici, știm că primul regulament de stingere a incendiilor datează din 1731, iar primele instrucțiuni de constituire a formațiilor de pompieri civili este semnalat la anul 1774. Din 1813 pompierii Timișoarei au folosit tulumbele cu apă, iar prima asociație de pompieri cunoscută (1824) a fost urmată, mai întâi, de formarea unor asociații de cartier, înlocuite în 1938 de formațiile de pompieri militari.

Cât privește coșeritul,  avem date despre un regulament de coșerit din anul 1888, ce a precedat municipalizarea serviciului. În 1940, serviciul de coșerit număra aproape 60 de coșari pentru peste 50.000 de coșuri. Dacă aveți impresia că meseria de coșar a dispărut, vă înșelați. Timișoara încă numără aproximativ 35.000 de cosuri, iar acum câțiva ani, erau înregistrați 15 coșari.

În comparație, în urmă cu 40-50 de ani, în Timișoara existau aproape o sută de coșari. Pe care, atunci când îi vedeai, credeai că ești norcos și îți prindeai nasturele într-un soi de magie nevinovată a norocului.

𝑇̧𝑖-𝑎 𝑖𝑒𝑠̧𝑖𝑡 𝑐𝑜𝑠̧𝑎𝑟 𝑖̂𝑛 𝑑𝑟𝑢𝑚

𝑆̧𝑖-𝑡̧𝑖 𝑖̂𝑛𝑐ℎ𝑖𝑝𝑢𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑢𝑚

𝐺𝑟𝑖𝑗𝑖, 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖, 𝑛𝑒𝑐𝑎𝑧, 𝑑𝑢𝑟𝑒𝑟𝑒

𝑆𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑑𝑢𝑐𝑒 𝑐𝑎 𝑢𝑛 𝑓𝑢𝑚.

În fiecare an, de 1 Martie, oferind un mărțișor, dãm unei persoane dragi ocazia sã-și punã o dorințã. Cine știe, poate se împlinește!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele Mai Citite