Locuri din Banat

Prima bursă de studiu acordată unui refugiat din Afaganistan de Universitatea de Vest din Timişoara

FOTO radiotimisoara.ro

Universitatea de Vest din Timişoara este prima instituţie de învăţământ din sud-estul Europei care acordă o bursa de studiu unui refugiat. Este vorba despre o tânără din Afganistan,  studentă în anul III, la Informatică.

Distractie pe patine

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, şi reprezentantul special al UNCHR în România, Nisreen Rubain, au semnat un protocol care vizează susţinerea în parteneriat a proiectelor celor două instituţii.

RETIM

„Noi am pus la dispoziţie două burse, dar până acum a fost selectat un singur student. Bursa înseamnă cazare gratuită o cameră integrală pentru studentă şi soţul ei într-un cămin studenţesc şi o bursă din veniturile proprii ale UVT, echivalentul unei burse sociale de 600 de lei lunar”, a declarat Marilen Pirtea, arată Radio Timişoara.

Conform sursei citate, tânăra bursieră refugiată, Basim Farishto spune că a venit în România pentru că aici erau deja mama şi bunica ei.

”Am venit aici în urmă cu cinci ani, am început studiile la Informatică, dar am fost nevoită să le întrerup un an, pentru că situaţia materială ne-a fost foarte grea şi trebuia să-mi caut ceva de lucru ca să o întreţin. Cel mai greu mi-a fost să învăţ limba română. E grea. După terminarea studiilor mi-aş dori să devin programator”, a afirmat Basim Farishto.

UVT a avut în anul universitar precedent 11 studenţi cu statut de refugiat, din Afganistan, Irak, Siria şi Nigeria, cărora li s-au adăugat alţii cinci după admiterea din acest an.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns