INEDIT

Prima mașină sută la sută românească a fost construită în Banat. Prindea 120 km/h și l-a impresionat pe un lider sovietic VIDEO

Mașina Malaxa construită în 1945-1947 la Reșița FOTO istoriabanatului.wordpress.com

Cu mult înainte de fabricarea Lăstunului, la Timișoara, sau a Daciei, la Pitești, la Reșița a fost fabricată o mașină sută la sută românească. E vorba de Malaxa, automobilul produs la Reșița, în fabrica industriașului Nicolae Malaxa.

Distractie pe patine

Prima mașină construită pe actualul teritoriu al României a fost MARTA, produsă la Arad de Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad, înfiinţată în 1909 la Arad, ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze din Le Havre.

RETIM

Primul automobil sută la sută românesc, proiectat și construit în România, a fost produs, însă, la Reșița, în perioada 1945-1947.

Mașina, cu numele Malaxa, fost produsă în fabrica marelui industriaș Nicolae Malaxa. Potrivit istoricului Mircea Rusnac, care citează volumul „Din istoria automobilului”, de ing. A. Brebenel şi ing. D. Vochin, maşina Malaxa construită la Reșița avea un motor cu trei cilindri în stea, cu răcire forţată cu aer, capabil să dezvolte 30 CP.

Soluţia constructivă era „totul în spate”, motorul formând un tot cu diferenţialul şi cutia de viteze. Greutatea motorului era de 80 kg, iar ansamblul cu diferenţialul şi cutia de viteze ajungea la 150 kg.

Pentru a asigura răcirea motorului, între plafon şi acoperiş era lăsat un spaţiu pentru canalizarea aerului necesar. Aerul era captat din faţă, de deasupra parbrizului, şi era dirijat prin acoperişul cu pereţi dubli, cu ajutorul unui ventilator, care îl absorbea, dirijând o parte peste cilindri, iar restul la carburator. Viteza maximă era de 120 km/h.

Malaxa oferea un nivel înalt de confort şi putea transporta până la şase persoane. Caroseria avea o formă aerodinamică, foarte elegantă, cu portbagajul în partea din faţă, sub capotă, unde se afla şi roata de rezervă. Prinderea caroseriei pe şasiu se făcea prin tampoane de cauciuc. Consumul de benzină era de 10 l / 100 km.

Producţia ei a fost oprită în 1947, când sovieticii au decis să mute linia de asamblare în U.R.S.S., după ce liderul sovietic Leonid Brejnev, aflat la Sofia, a fost transportat cu un automobil Malaxa şi a rămas impresionat de performanţele acestuia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns