INEDIT

Proiectul imobiliar gigantic al lui Țiriac de la Timișoara a primit aviz. Proiectul începe cu restaurarea fostului Abator construit în 1905

Primăria Timișoara, prin Instituția Arhitectului Șef, a avizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona fostului Abator. Sunt propuse reabilitarea clădirilor de patrimoniu și reconversia fostului spațiu industrial de aproape 5 hectare într-un cartier modern, cu trei cvartale de blocuri, piațete publice și spații verzi. Municipalitatea a avizat PUZ- ul cu un procent minim de 30% spații verzi, dintre care cel puțin 10% vor fi pe sol natural, asigurând astfel un echilibru între dezvoltare și sustenabilitate. Potrivit documentației, vor fi construite 17 clădiri – locuințe, birouri, spații comerciale, hoteluri și servicii. De asemenea, zona va beneficia de aproximativ 1.600 de locuri de parcare, atât subterane, cât și la nivel, ascunse sub covoare verzi.

RETIM

Fluturi și albine vii - expoziție

Investiția este împărțită în trei etape. În prima etapă, dezvoltatorul va reabilita, conserva și da o nouă viață clădirilor monument istoric. În același timp, va amenaja o piațetă publică între clădirile reabilitate și va activa zona, demolând gardul care o ține închisă.

“Am avut mai multe discuții cu echipa care se ocupă de proiect, pentru că Abatorul și terenul de acolo e o zonă cu mare impact urbanistic și istoric pentru Timișoara. Acest proiect are potențialul de a transforma complet întreaga zonă, dându-i o nouă viață. Timișoara recâștigă un spațiu public valoros, abandonat de decenii, și ne salvăm o parte importantă din istorie: primul abator al orașului. Pentru prima dată, acest loc va fi deschis publicului, oferind acces la un patrimoniu până acum inaccesibil”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Vechiul Abator al Timișoarei, construit între anii 1904–1905 după planurile arhitectului Székely László, care și-a încheiat activitatea în 1989, cu terenul de circa cinci hectare, a fost cumpărat în 2005 de Goldale Real Estate, grup controlat de miliardarul Ion Țiriac.

Dezvoltatorul este responsabil pentru realizarea rețelelor de utilitate publică, respectiv apă, canalizare, electricitate și gaz. În plus, acesta va amenaja strada Deliblata, va lărgi trotuarul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 și va modifica intersecția Deliblata – bulevardul Eroilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns