Din 2025, Timișoara va fi gazda unei școli profesionale de gastronomie, un proiect ambițios inițiat de Asociația Kolping. Acest demers vine în întâmpinarea nevoii acute de meseriași bine pregătiți în industria ospitalieră, cu atât mai mult într-un sector unde se resimte o serioasă lipsă de personal, mulți profesioniști calificați alegând să lucreze în Occident, arată adevarul.ro
Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de euro, va demara încă din acest an. Clădirea școlii, care se va ridica în vecinătatea Casei Calfelor, va acoperi o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați și va găzdui facilități precum bucătărie, laboratoare de patiserie și cofetărie, spații pentru practica somelierilor, săli de cursuri și chiar parcări subterane.
Eduard Dobre, directorul Asociației Kolping Timișoara, a subliniat, pentru sursa citată, importanța practicii în cadrul firmelor pentru formarea elevilor, evidențiind parteneriatele esențiale ce trebuie dezvoltate cu restaurante și hoteluri din oraș, pentru a asigura o experiență diversificată și relevantă în domeniul ospitalității.
Școala Profesională Duală în Ospitalitate, un concept inovativ în peisajul învățământului profesional din România, va oferi absolvenților clasei a VIII-a oportunitatea de a învăța atât în sălile de clasă, cât și în mediul de muncă real, sub îndrumarea unor profesioniști din industrie. Acest model, care nu implică taxe de școlarizare pentru elevi, reprezintă un pas semnificativ către alinierea educației cu cerințele pieței muncii dintr-o industrie în continuă evoluție.