Unul dintre cele mai tinere parcuri ale Timișoarei este Parcul Alpinet. Este situat pe malul stâng al Canalului Bega, între Podul Maria şi Podul Mihai Viteazul, făcând parte din „salba de parcuri” de pe acest mal.
Parcul Alpinet este unul dintre parcurile tinere ale oraşului, fiind amenajat în secolul XX. Prima amenajare ca parc a acestui teren, cu o suprafaţă de 2 hectare, este menţionată începând cu anul 1930.
Terenul având numeroase denivelări, s-a pretat la realizarea mai multor terase cu ziduri de piatră, sugerând denumirea de Alpinet ce a fost atribuită ulterior. Pincipala funcţiune a parcului este aceea de recreere.
El oferă o splendidă alee-faleză pe malul Begăi, cu perspectiva malului drept, denivelat şi bine acoperit cu vegetaţie ornamentală, cu numeroase răşinoase, având în fundal turlele Catedralei.
Chiar dacă Alpinet este şi un parc de tranzit, această funcţiune este mai puţin aplicată, fiind aleasă ca variantă de tranzit Splaiul Tudor Vladimirescu. Parcul a fost reamenajat în cursul anului 2003, când au fost tăiate exemplarele de plop piramidal de pe faleză, fiind plantate în loc câteva zeci de exemplare de magnolii. În forma lui actuală, parcul a fost modernizat în 2018.
„Gazonul este din România, piatra am adus-o din Grecia, de la Kavala, băncile din Spania, sistemele de irigat sunt din America, sunt noi apărute pe piață, le-au scos în 2018, pot fi reglate pe unghiuri mai scurte, pentru a uda strict spațiul verde.
Plantele le-am adus din Italia și din Ungaria. Parcul așa a fost proiectat în anii ’30, s-a păstrat aproape intactă chiar și geometria, s-au adus îmbunătățiri la partea de infrastructură, sistemele de irigare, în rest s-a păstrat cam tot.
Am mai pus magnolii, sunt foarte multe, trandafiri, la partea japoneză avem arbuști tunși, plante anuale și bianuale, erau foarte multe și unde am mai avut posibilitatea am mai pus”, declara pentru tion.ro, Sorin Doda, directorul firmei Lovrintim, la finalizarea lucrărilor.