În parcarea UBC 0 de la Iulius Town se află un cort de 450 de metri pătrați, care adăpostește expoziția itinerantă a muzeului imersiv al noilor arte, Mina. Timișorenii pot vizita de astăzi, până în 12 ianuarie 2025, expoziți multimedia aduse în premieră, printre care: „Van Gogh”, „Constelații Interioare” – o incursiune în mitologie și proiecția pentru copii „Lumea Subacvatică”.
Spectacolul imersiv „Van Gogh” prezentă peste 80 de opere create de Van Gogh, picturi, desene și schițe. Printre acestea se numără renumitele „Noapte înstelată”, „Autoportret”, „Lan de grâu cu corbi”, „Iriși” și „Mâncătorii de cartofi”, precum și lucrări din perioada de creație timpurie.
„Lumea Subacvatică” va fi disponibil până pe 17 noiembrie. Acest spectacol este dedicat copiilor și își propune să ofere celor mici o călătorie fascinantă prin apele din țară, Delta Dunării și Marea Neagră, dar și în adâncurile Oceanului.
De asemenea, între 3 octombrie și 17 noiembrie, vizitatorii Mina Pop Up vor putea admira și expoziția „Constelații Interioare”, care include 21 de lucrări de artă ce reflectă pasiunea lui Alex Nimurad (ilustrator, designer, art director și protagonist al celei de-a 23-a ediție One Night Gallery) pentru mitologie, artă clasică și design contemporan.
Întâlnire cu Mina, ghidul creat prin AI
Vizitatorii vor fi întâmpinați de Mina, un ghid creat prin inteligență artificială, un avatar AI. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, prin care este animat în timp real chipul avatarului 3D, transformând ceea ce spune în animația prin care clipește și mișcă gură. Toate aceste lucruri îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, să gândească răspunsurile și apoi să le comunice. Experiența se desfășoară în timp real, iar vizitatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. Fiecare conversație este unică, reflectând complexitatea și adaptabilitatea acestei entități AI.
O altă instalație interactivă şi inovatoare, ce utilizează inteligența artificială, este lucrarea „Neural Mirror”, creată de Alex Cioacă şi One Night Gallery și prezentată de Daikin. Aceasta analizează mai multe stiluri artistice, ulterior transpuse în imaginile captate în timp real. Instalația a reprezentat România, anul trecut, la Festivalul Luminii din Bruxelles și este concepută cu ajutorul unor rețele neurale și al unui sistem de învățare aprofundată. Publicul poate experimenta un transfer în timp real al propriei imagini în stil artistic.
Expoziția este deschis de luni până vineri, de la 12.00 până la 21.00. Prețul unui bilet de 35 de lei pentru copii și 45 de lei pentru adulți şi include accesul la toate cele trei expoziții.