INEDIT

VIDEO Cum se restaurează o traistă, la Muzeul Satului Bănățean. Durează două-trei luni de zile

Reprezentanții Muzeului Satului Bănățean au postat un videoclip cu modul în care se restaurează o traistă veche de câteva decenii. Procesul este unul migălos, care cere multă atenție din partea restauratoarei, însă rezultatul merită tot efortul.

RETIM

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara este un tărâm al istoriei și culturii autentice. Acest muzeu în aer liber reprezintă o oază a tradițiilor și a frumuseții artistice ale Banatului, oferind vizitatorilor o experiență autentică și învățături despre viața și cultura tradițională din vestul României.

Fluturi și albine vii - expoziție

Cu o istorie impresionantă de un secol, Muzeul Satului Bănățean are originile sale în viziunea lui Ioachim Miloia, un ilustru director al Muzeului Banatului. În 1928, inspirat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Miloia a solicitat aprobarea pentru a crea un mic muzeu sătesc în curtea Castelului Huniade, care să includă biserici de lemn, cruci istorice și case tradiționale.

După mai multe insistenţe din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga, Ioan Dihor în anul 1967 muzeul a primit actuala suprafaţă de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Până în anul 2000 el a funcţionat ca secţie a Muzeului Banatului, după care a devenit instituţie separată aflată în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.

Aici, poți admira autentice construcții din lemn, piatră și lut, aduse din satele Banatului și reconstruite cu respect pentru tehnicile tradiționale de construcție. Casele sunt echipate cu două sau trei camere de locuit, iar o caracteristică notabilă este camera de oaspeți, cunoscută sub numele de „soba curată” sau „soba mare,” frumos decorată cu țesături prețioase precum covoare, ștergare și fețe de masă. Acoperișurile sunt susținute de stâlpi de lemn cu ornamentații tradiționale, iar casele variază de la cele acoperite cu paie sau șindrilă până la case de țărani și de meșteri olari, completate de instalații tehnice tradiționale.

Începând cu anul 2006, Muzeul Satului Bănățean a adăugat la patrimoniul său o secție de etnografie ce a făcut parte din Muzeul Banatului. Această secție adăugă colecții impresionante, inclusiv țesături, icoane, artă prelucrării lemnului și ceramică. Aceste exponate ilustrează bogăția și diversitatea culturii tradiționale bănățene și a minorităților naționale care au locuit în această regiune.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns