Legea privind instituirea Zilei Banatului Montan a fost promulgată de președintele Ilie Bolojan și publicată în Monitorul Oficial.
„Pe 15 iunie 2025 vom sărbători Banatul Montan aşa cum merită acest colț de Rai!”, a anunțat deputata Silvia Mihalcea, cea care a inițiat proiectul de lege.
Data de 15 iunie are o semnificație istorică deosebită pentru Banatul Montan, fiind legată de un moment crucial din istoria regiunii. În 1848, Eftimie Murgu, om politic și pașoptist de renume, a fost ales suprem căpitan al Banatului Montan, un moment definitoriu pentru mișcarea națională a bănățenilor. De asemenea, este şi un simbol al luptei pentru libertatea și unitatea regiunii.
În fiecare an, pe 15 iunie, Banatul Montan va fi celebrat printr-o serie de evenimente care vor pune în valoare tradițiile, istoria și cultura regiunii, contribuind astfel la creșterea prestigiului regiunii pe plan național și internațional. Este un pas important în promovarea patrimoniului cultural al zonei și în consolidarea identității culturale și istorice a Banatului, arată inițiatorii acesteia. Vor fi organizate evenimente educative, culturale și artistice, iar autoritățile locale vor contribui la promovarea tradițiilor, istoriei și valorilor regiunii.
Printre obiectivele cele mai importante și cunoscute ale Banatului Montan sunt:
Calea ferată Oraviţa – Anina. Dată în funcţiune la 15 decembrie 1863 este denumită şi ‘Semeringul bănăţean’, și este cea mai frumoasă şi spectaculoasă linie ferată de munte din sud-estul Europei.
Clisura Dunării – cel mai lung şi mai spectaculos defileu al fluviului care traversează Europa. Aici se află: Stânca Babacaia, Microdelta Nerei – cea mai nouă deltă din Europa, Ostrovul Dunării, Morile de apă cu ciutură şi butoni din Sicheviţa, Muzeul sătesc Ion Dragomir din Gornea, Cataracta Greben, satele tradiţionale cehe şi sârbe şi satul lacustru din Berzasca, Cazanele Dunării, Tabula Traiana, cetăţi dacice şi medievale, castre romane, cea mai înaltă statuie în stâncă din Europa – Statuia lui Decebal (40,45 m), Peştera Ponicova, Peştera Veterani şi Mănăstirea Mraconia.
Cheile Nerei din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa – cele mai lungi chei din România (22 km) şi cele mai spectaculoase din Banat. De la Șopotu Nou la Sasca Montană, pe cele trei trasee turistice principale, se pot vizita: Lacul Dracului, Izbucul Iordanului, Lacul Ochiul Beiului şi cascadele Beuşniţei, Cascada La Văioagă, Cascada Şuşara, cele 7 Tunele şi Sfinxul Nerei.
Lacul Ochiul Beiului – format de confluenţa Beuşniţei cu pârâul Beiul Sec.
Cascada Bigăr, conform www.theworldgeography.com, “cea mai frumoasă cascadă din lume” creată de un râu subteran.
Cascada Beuşniţa din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa – cea mai mare din succesiunea de trei cascade de pe râul Beuşniţa, în amonte de Lacul Ochiul Beiului.
Zona turistică Băile Herculane – ‘emblema’ turismului din Banat şi zona cea mai cunoscută atât prin staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane cu renume european, cât şi prin Parcul Naţional “Domogled – Valea Cernei”.