Locuri din Banat

A fost restaurată una din cele mai vechi biserici din Banat, construită în urmă cu 400 de ani – FOTO

FOTO Primăria Tomești/Facebook

answear.ro Proiectul de reabilitare, coordonat Primăria Tomești, a reprezentat un efort concertat pentru conservarea și revitalizarea acestei bijuterii istorice. Cu o investiție totală de aproximativ un milion de euro, finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Regional.

RETIM

Trei ani de lucrări

Procesul de reabilitare s-a întins pe parcursul a trei ani și a implicat o serie de intervenții majore. Una dintre cele mai semnificative a fost schimbarea acoperișului, o măsură esențială pentru protejarea structurii, Consolidarea pereților și înlocuirea/restaurarea fundației au reprezentat pași esențiali în asigurarea stabilității structurale a bisericii.

Fidelity by Iulius Mall

“Lucrările au decurs pe parcursul a trei ani de zile și au constat în schimbarea acoperișului, consolidarea pereților, înlocuirea și restaurarea fundației și, cel mai important, la biserica monument istoric Clasa A, a fost refacerea și restaurarea picturii bisericii. S-a avut în vedere amenajarea peisagistică și amplasarea unei servoscări, a unui lift, pentru persoanele cu dizabilități”, spune primarul Costel Medelean, pentru Radio Timișoara.

Patrimoniul local important

Biserica de lemn din Românești se distinge prin caracteristicile sale arhitectonice specifice. Pereții, construiți din bârne de gorun. Ambele intrări, cu polate ușoare, sunt protejate de intemperii prin prelungirea acoperișului de șindrilă.

Turnul de lemn, amplasat deasupra pronaosului, reprezintă o altă comoară arhitectonică. Conservând cel mai frumos bulb de inspirație barocă păstrat în Banat, turnul este placat cu șindrilă, aducând un element distinctiv în peisajul bisericii.

Biserica de lemn din Românești face parte dintr-un select grup de 25 de biserici construite din lemn în județul Timiș, toate înscrise pe lista monumentelor istorice. Acestea reprezintă mărturii vii ale bogatei istorii și culturii locale, iar eforturile de reabilitare sunt pasi importanți în asigurarea transmiterii moștenirii culturale către generațiile viitoare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns