Castelul de la Banloc (județul Timiș), aflat de foarte mulți ani într-o stare de paragină, ar putea să renască. Natalia Intotero, ministrul Culturii din România, a vizitat castelul și a promis că va fi unul dintre următoarele monumente care vor primi finanțare pentru restaurare.
„Castelul din Banloc este un loc cu un farmec aparte, care păstrează amintirea Principesei Elisabeta a României, cea care l-a transformat într-o elegantă reședință regală. Ministerul Culturii sprijină inițiativele de restaurare și valorificare a acestui monument istoric. În cadrul vizitei, ne-am bucurat de prezența ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care ne-a vorbit despre importanța protejării moștenirii culturale din această zonă”, a declarat Natalia Intotero, care a fost însoțită la Banloc de mitropolitul Ioan Selejan și de Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
În anul 2008, castelul de la Banloc a fost cedat, în concesiune, Mitropoliei Banatului, pe o perioadă de 49 de ani. Mitropolitul de atunci, Nicolae Corneanu, intenționa să transforme castelul într-un centru ecumenic. Se spera că minunatul monument de patrimoniu, care a aparținut Principesei Elisabeta, va fi salvat de la degradare, restaurat și pus în valoare.
Mitropolia dorește să amenajeze o tabără, spații de cazare, un centru social, cultural și educațional pentru tineret.
Castelul de la Banloc a fost construit în 1793 de contele Lázár Karátsonyi. În 1935, Principesa Elisabeta, fiica cea mare a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, a cumpărat domeniul nobiliar de la urmașul familiei Karátsonyi-Keglevich Imre. Momentele de glorie ale castelului de la Banloc au apus odată cu plecarea în exil a Principesei Elisabeta, în 1947. Castelul a căzut pradă vandalilor, care au distrus totul și au furat cele mai valoroase obiecte rămase în castel. Arhiva și biblioteca au fost incendiate.