EvenimenteLocuri din Banat

FOTO Conacul Mocioni de la Foeni strălucește din nou. Fosta reședință nobiliară poate fi vizitată de turiști

Ghidul Banatului

Reabilitarea conacului de la Foeni a fost posibilă ca urmare a unei finanțări din fonduri norvegiene, în cadrul programului Ro-Cultura, în valoare de 2,4 milioane de euro. Lucrările au început în ianuarie 2023, iar finalizarea lor era planificată inițial pentru 30 aprilie 2024. Firma de construcții responsabilă a solicitat o amânare până în toamna anului 2024, invocând dificultăți întâmpinate pe șantier. În cele din urmă, deși au existat temeri privind pierderea finanțării externe, lucrările s-au finalizat la timp.

RETIM

„Atunci când am preluat mandatul de președinte al CJ Timiș, am spus că acest obiectiv va fi unul dintre cele prioritare, pe care ne vom concentra să îl finalizăm astfel încât să beneficiem de un asemenea conac și să nu pierdem finanțarea externă. Jumătate din sumă a fost asigurată de CJ Timiș, cealaltă jumătate fiind finanțată din fonduri norvegiene, cu sprijinul Ministerului Culturii. Mă bucur nu doar că putem anunța finalizarea lucrărilor, ci și deschiderea oficială a conacului Mocioni, un loc în care se vor organiza activități culturale, atrăgând astfel cât mai mulți turiști în județul Timiș”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Fluturi și albine vii - expoziție

Aceasta este doar prima etapă în reabilitarea conacului de la Foeni. CJ Timiș dispune de fondurile necesare pentru a completa proiectul inițial, care nu a inclus pavajul din cele două curți și spațiile verzi. De asemenea, se va finaliza împrejmuirea conacului și reabilitarea scării interioare din lemn. Vor fi refăcute și scările de marmură care asigură accesul principal, redescoperite în timpul intervențiilor după ce fuseseră acoperite cu beton în perioada comunistă. În plus, va fi amenajat un spațiu de cazare la mansardă și o bucătărie profesională.

„Avem sumele prevăzute în buget și, cu puțin noroc, anul acesta sau cel târziu anul viitor, vom finaliza și acest obiectiv. Conacul Mocioni este primul edificiu dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județ – un circuit al conacelor, castelelor și bisericilor monument istoric. Slavă Domnului, avem multe astfel de edificii, din păcate, marea lor majoritate sunt în paragină. Vom continua cu altele, la Banloc, la Jamu Mare, la Parța și în alte localități cu astfel de clădiri frumoase, dar nepuse în valoare”, a mai spus Simonis.

La inaugurarea conacului a participat și ministrul Culturii, Natalia Intotero.

„Vreau să felicit încă de la început colaborarea reușită dintre Primăria Foeni și Consiliul Județean Timiș. Când există colaborare și oameni implicați, lucrurile devin posibile. Acest proiect a început în anul 2022 și avea ca termen de finalizare sfârșitul anului 2024, ceea ce s-a și întâmplat. Au existat emoții că proiectul nu se va putea realiza la timp, dar iată că, prin muncă și implicare, a devenit realitate. Este o investiție de 2,4 milioane de euro, finanțată prin programul Ro-Cultura, din fonduri norvegiene, islandeze și din Liechtenstein. Programul a avut o valoare totală de 34 de milioane de euro, susținând și alte obiective din întreaga țară. Vom continua investițiile, iar alături de domnul Alfred Simonis vom vizita și alte locații care pot fi reabilitate”, a declarat Natalia Intotero.

Conacul de la Foeni a fost construit ca reședință a familiei Mocioni, una dintre familiile de frunte macedoromâne, cunoscută pentru întreprinderi prospere și pentru relațiile matrimoniale cu nobilimea din Ungaria și Austria. După instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naționalizată și utilizată ani la rând ca sediu CAP, baie comunală, grădiniță, depozit, sifonărie și sală de sport. După 1990, clădirea a găzduit o discotecă la subsol, devenind ulterior cămin cultural. În timp, au avut loc intervenții de recompartimentare fără a se respecta statutul de monument istoric, distrugându-se elemente originale și adăugându-se elemente parazitare.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:
Marius Ionescu
the authorMarius Ionescu

Lasă un răspuns