Oameni din Banat

Cel mai extravagant creator de modă din Banat. Ascensiune spectaculoasă pentru Amos Midas

Lugojeanul Amos Midas este considerat unul dintre cei mai promițători, dar și unul dintre cei mai extravaganți designeri vestimentari din România. Deși încă student la Universitatea Națională de Arte din București, Amos a avut parte de o ascensiune spectaculoasă.

RETIM

Studiile și le-a început la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, de unde a plecat în capitală. Prima colecție spring-summer 2018 a fost promovată la V for Vintage la București, la Târgul și festivalul de modă. S-a făcut repede remarcat, așa că a început să fie căutat de vedete.

Fidelity by Iulius Mall

”Prima a fost Iuliana Doroftei, câștigătoarea Bravo, ai stil!, pe care am îmbrăcat-o, au urmat diferite vedete și persoane publice”, spune Amos.

În 2018 a lansat o nouă colecție, și aceasta un succes. A urmat sezonul de toamnă, colecția de toamnă-iarnă 2019, în premieră la City Fashion Week, la Cluj, unde de altfel a primit și Premiul ”Cel mai bun debut”, chiar de la Romanița Iovan.

”A fost o onoare pentru mine pentru că o îndrăgesc pe această creatoare de modă de mic și sunt foarte mândru că am rămas într-o relație de strânsă prietenie cu ea”, povestește designerul.

Colaborările pentru ținutele de scenă cu vedete precum Andra, Alina Eremia, Andrea Bănică, Nicole Cherry, Ana Baniciu, Ellie White, Claudia Pavel, Ana Odagiu, Emily Burghelea, Iuliana Doroftei, Nadd Hu, dar și aparițiile sale excentrice, l-au adus în atenția presei.

”A urmat promovarea pe tv și tot procesul acesta cu vedete, cu fitinguri, cu stylinguri”, povestește Amos.

Așa a apărut la cele mai vizionate showuri de divertisment din România: ”Teo Show”, ”Neatza cu Răzvan și Dani” sau ”Vorbește lumea”. Creațiile i-au fost prezentate în cele mai importante reviste de specialitate.

”Am fost foarte bine primit în acest domeniu, foarte apreciat, iubit pot spune. Ținutele mele au apărut în cele mai mari reviste de modă din România: Viva, Cosmopolitan, Fashion Premium Magazine, Touch Magazine. Aceste reviste sunt conduse de niște stiliști, de niște critici de modă, de niște fotografi foarte celebri, care privesc înainte ținutele, le analizează și apoi fac stylingurile cu ele. Deci având aceste intrări, în aceste reviste au fost foarte bine primite”, continuă Amos.

De la brand la filozofie. Sau invers

De aici până la a-și crea propriul brand nu a fost decât un pas, brand intitulat chiar AMOS MIDAS și în centrul căruia se află femeia contemporană, spune el.

”Toate piesele vestimentare create de mine au un substrat artistic și unul filosofic, dorința mea este de a uni aceste două izvoare ce generează creație infinită și de a le îndrepta în direcția designului vestimentar”.

De altfel Amos studiază și filozofia, fiind în anul III la Universitatea Babeș-Bolyai. Se pregătește de licență, iar lucrarea cu care se va prezenta va îmbina cumva cele două domenii.

”Orice colecție în modă are un concept. Eu încerc să introduc concepte filozofice prin modă. Se îmbină, pentru că și moda în sine este o filozofie, este un întreg proces de la vis, de la concept, până la produsul final”, spune tânărul designer.

De când este pasionat de modă? De când se știe. E genetic, spune el. Cu o mamă cool și fashionistă a știut să fie tot timpul în tendințe dar și să le creeze. Prima ținută a conceput-o la 13 ani pentru o prietenă, de la schiță până la cele mai mici detalii tehnice(croit, cusut, surfilat, paspolat). Și pe care a vândut-o în trei zile.

Îi place extrem această lume strălucitoare în care se regăsește în totalitate. Și care l-a primit cu brațele deschise. Și chiar dacă a spart unele tipare s-a arătat entuziasmată de el, fără să lase loc de rivalități ori orgolii.

”Sunt foarte natural și asta nu dă portițe de a avea hateri. Normal că poate există oameni cărora nu le place ceea ce creez eu, dar în general toate comentariile au fost pozitive, mai ales din partea experților în domeniu, ceea ce până la urmă contează și de asta țin cont. Pe de altă parte trebuie să înțelegem că există și critică, nu doar apreciere, și criticii își fac jobul lor. Există critici în modă așa cum există și în artă”, spune creatorul.

Dintre personalitățile din lumea modei, cel mai apropiat se simte de Romanița Iovan și George Hojbotă.

”Romanița Iovan este un om deosebit, un om cu o carieră de 28 de ani în spate, un om care mă apreciază foarte mult, mă îndrăgește, îi plac foarte mult creațiile mele”, povestește Amos.

Cu vedetele cu care a lucrat are mai mult decât o relație de colaborare. Nu ar putea face o ierarhie.

”Toate îmi spunt prietene. Draga mea Ana Baniciu pe care am îmbrăcat-o pentru promovarea pe tv a ultimei melodii Tu, inimă, cred că au fost trei emisiuni, am o relație foarte bună cu ea, Emily Burghelea, care a concurat la Bravo, ai stil!, iar acum este coprezentatoare la Acces direct, dar de fapt am rămas apropiat de toate vedetele cu care am colaborat.”

”Cred că un artist este inspirat de tot ceea ce vede”

Când îi place să lucreze? În special noaptea. Nu ziua, nu la prânz, ci noaptea, atunci intră spune el în starea creațională, cu muzica potrivită. Sursă de inspirație găsește în orice imagini din trecut cu tinutele impunatoare ale doamnelor, o statuie, o sculptură, un drapaj.

”Ce mă inspiră? Starea mea emoțională se vede de la o colecție la alta, una este mai hard, mai dură, alta este mai romantică, mai liniștită, cu culori mai pale. Mă poate inspira și o statuie pe care o văd și o sculptură, mă poate inspira un volum oarecare, un drapaj, cînd pun o bucată de material pe manechin. Cred că un artist este inspirat de tot ceea ce vede”, povestește Amos.

Cât despre strălucire, face parte din natura lui. Dacă l-a inspirat numele sau el a inspirat numele nu se știe, pentru că, da, Amos Midas e chiar numele lui real și nu doar nume de scenă(Midas a fost, conform mitologiei antice grecești, regele Pessinusului, o cetate din Frigia, cunoscut pentru abilitatea sa de a transforma orice atingea în aur) și îl reprezintă deplin.

”Toate ținutele mele au ceva auriu în ele, îmi place foarte mult goldul acesta și este foarte reprezentativ pentru mine”.

Fashion Week la Cluj și show cu criticul de modă Alin Gălățescu

Acum se pregătește pentru Fashion Week-ul din noiembrie de la Cluj, unde va prezenta alături de creatori ca Romanița Iovan, Liza Panait sau George Hojbotă. Pe 6 noiembrie va avea un show cu criticul de modă Alin Gălățescu, la București, unde va prezenta o colecție, iar apoi va participa la Romanian Fashion Philosophy.

Când începe ceva îi place să ducă proiectul la bun sfârșit, nu-i place să lase nimic în aer. Așa că e decis să termine filozofia, poate un masterat sau chiar un doctorat, spune el. Cât despre lumea modei e hotărât să rămână acolo mult timp. Planuri pe termen scurt să termine colecția de toamnă-iarnă 2019-2020, un concediu amânat de mult timp apoi, iar pe termen lung, să devină cel mai bun designer din România. Pentru că, spune el, visul devine realitate dacă îl realizezi pas cu pas și muncești pentru a-l desăvârși.

”Unde și cu cine mă văd lucrând peste câțiva ani? Cu mine însumi și pentru dezvoltarea mea, dar la fel alături de cei mai mari oameni din domeniu, și nu numai, din România ci și din afară. Și mă văd cel mai bun designer din România”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns