Evenimente

Central European Film Festival 2023, la Timișoara: Identități în mișcare

A Love Story, Lindenfeld

În perioada 2-4 noiembrie 2023, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara găzduiește un eveniment deosebit pentru iubitorii de film și pentru toți cei interesați de diversitatea culturală și etnică a Europei Centrale. Central European Film Festival (CEFF) revine în acest an cu o selecție captivantă de filme și documentare sub tema „Identități în mișcare”, oferind publicului oportunitatea de a explora istoria și cultura acestei regiuni prin intermediul artei cinematografice.

Distractie pe patine

Festivalul se desfășoară pe parcursul a trei zile, prezentând o gamă variată de producții cinematografice și evenimente conexe menite să atragă atenția asupra diversității și bogăției Europei Centrale. Organizatorii încurajează tinerii să participe la dezbateri și să se bucure de o selecție impresionantă de filme.

RETIM

Prima zi a festivalului, joi, 2 noiembrie, debutează la ora 17:00 cu o serie de „Filme Studențești”, o ocazie excelentă pentru a descoperi talentele emergente din domeniul cinematografiei. În continuare, la ora 19:00, publicul este invitat să exploreze viața și opera controversatului pictor italian Michelangelo Merisi da Caravaggio în filmul „Caravaggio”. Această producție se remarcă prin atmosfera sa unică și prin abordarea regizorală care imită picturile secolului al XVI-lea.

Ziua a doua, vineri, 3 noiembrie, aduce un moment special în cadrul CEFF, și anume „MasterClass cu Bogdan, Tedy, Mario, Aurelian”, o oportunitate unică de a învăța din experiența unor profesioniști de marcă din industria cinematografică. Seara continuă cu premiera filmului „Mai departe” de Tedy Necula, inspirat din povestea reală a lui George Baltă, un fost sportiv de rugby care, după un accident tragic, devine maratonist în scaun cu rotile și speaker motivațional. Acest film oferă o lecție de curaj și determinare pentru toți cei care trec prin momente dificile.

A Love Story, Lindenfeld

Ultima zi a festivalului, sâmbătă, 4 noiembrie, aduce publicului două producții deosebite. La ora 17:00, se va proiecta filmul „Lindenfeld” de Radu Gabrea, în care,  Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii din Frankfurt, vede, în 2005, un reportaj de televiziune despre un sat săsesc părăsit din Banat, Lindenfeld, în care se născuse şi trăise până în 1945. Acum, la şase decenii după ce fugise în Germania şi făcuse avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile cu România,Ully este puternic marcat de imaginile văzute. Decide, împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece, în secret, la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita lui din tinereţe. Inspirat din romanul „Lindenfeld” de Ioan. T, Morar.

Apoi, la ora 19:00, are loc premiera documentarului „Cosmos” de Copel Moscu, o incursiune fascinantă în lumea colecționarilor de meteoriți. Acest documentar ne dezvăluie pasiunea și obsesia acestor oameni pentru fragmentele din spațiul cosmic.

În plus, CEFF 2023 oferă oportunități pentru tinerii pasionați de cinematografie și vloggeri prin competiția de creație și Vlog-Challenge, deschizându-le drumul spre lumea filmului și a creației digitale.

Central European Film Festival de la Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara promite să fie o experiență cinematografică deosebită, care aduce în prim-plan istoria, cultura și identitatea Europei Centrale. Cu o selecție variată de filme și evenimente conexe, CEFF 2023 se dovedește a fi un eveniment imperdabil pentru toți cei pasionați de lumea filmului și a culturii europene.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns