Oameni din Banat

Povestea artistului din Banat care a inovat sistemul de sunet din mașinile Mercedes VIDEO

Banatul,  regiune pitorească a României, a dat lumii multe personalități notabile, iar un nume care strălucește în lumea inovației tehnologice este Freddy Stauber.

Distractie pe patine

Puțină lume știe că, în 2013,  lugojeanul Freddy Stauber a fost distins cu prestigiosul premiu pentru „Inovația Anului” în cadrul Concernului Daimler A.G., unul dintre liderii mondiali în domeniul auto. Premiul “inovaţia anului” a fost acordat de conducerea Concernului Daimler A.G. colectivului de cinci specialişti responsabil cu sisteme de sunet şi amplificare, din care făcea şi inginerul Alfred (Freddy) Stauber.

RETIM

“Sunt foarte mândru de acest proiect început în urmă cu cinci ani şi de faptul că a fost încununat de succes. Premiul Inovaţia Anului a recompensat sistemul audio High-End 3D Surround, la care am lucrat alături de colegii mei. Trebuie să îi numesc, pentru că am conlucrat foarte bine, într-o echipă sudată. Este vorba despre Antonio Acuna, responsabil pentru sistemele de navigaţie şi sunet în cadrul Daimler AG, dr. Oliver Rooks – coordonatorul grupului de cercetare în domeniul sistemelor de sunet şi de inginerii Cesar Ribeiro şi Leif Kreibick, care au dezvoltat sistemul de boxe, filtrarea şi amplificarea sunetului. În cadrul proiectului, am mai beneficiat de colaborarea excelentă cu firma Burmester Audiosysteme”, i-a declarat Freddy Stauber, la aceea vreme, jurnalistului lugojean Cristian Ghinea, care a scris și o carte despre viața artistului lugojean.

Sistemul este compus din 24 de difuzoare şi este realizat cu tehnologia Frontbass. Difuzoarele speciale, integrate foarte discret în habitaclu, distribuie sunetul perfect egal la 360 de grade. De fapt inovaţia pe plan mondial se regăseşte tocmai la acest capitol 3D. Sistemul dispune de filtre de sunet digitale şi control al rezonanţei, boxele fiind dispuse câte două în fiecare portieră, în spate şi în plafonul de deasupra scaunelor din faţă. Sistemul se află pe modelele Mercedes Benz din clasa S, dar va fi extins şi alte clase (C şi D) aflate în producţie.

Cine este Freddy Stauber

Freddy Stauber, născut la 27 aprilie 1958 la Lugoj, și-a început cariera la Mercedes-Benz în anul 1990, și de atunci a contribuit semnificativ la dezvoltarea de tehnologii inovatoare pentru industria auto. A fost implicat în diferite domenii tehnice, de la sisteme pneumatice și sisteme de alarmă până la sistemele audio de înaltă calitate.

Cu toate acestea, Freddy Stauber e cunoscut ca artist. El a fost compozitor și interpret încă din anul 1975, când a început să cânte în diverse formații, precum Omicron L, Betta, Stelele (în timpul studenției sale la Timișoara) și Logic, o trupă de seamă a rock-ului românesc, cu care a obținut nenumărate premii.

Activitatea muzicală a lui Freddy Stauber a continuat în Germania, unde a lansat peste 20 de albume proprii. Cu un studio de înregistrări numit Joy Music în orașul său de reședință, Ehningen, el a contribuit semnificativ la scena muzicală și producția de înregistrări.

Freddy Stauber, cu o carieră impresionantă atât în industria auto, cât și în lumea muzicii, a adus cinste regiunii Banatului și României în ansamblu. El este un exemplu clar al faptului că pasiunea și dedicarea pot duce la inovații remarcabile și la recunoaștere internațională. Freddy Stauber și echipa sa au schimbat modul în care ne bucurăm de sunet în mașini și au adus un plus de valoare în lumea auto.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns