Ordinul Arhitecților a anunțat luni 16 octombrie 2023 câștigătorii concursului de proiecte pentru reamanajarea Pieței Victoria din Timișoara. Premiul de 1,5 milioane de euro pus în joc a fost adjudecat de asocierea Studio Arca & Prodid.
Arhitecții principali ai proiectului sunt Radu Golumba (Studio Arca) și Șerban Sturdza (Prodid).
Co-autori ai proiectului sunt: arh. Mihaela Rusuleț, arh. Luminița Pascu, arh. Daniel Ursu, arh. Alexandra Stan, arh. Lucian Cărăbaș, arh. Andrei Simonescu, arh. Ligia Gherman, arh. Cristian Moțiu, arh. Doina Sturdza, arh. Dan Cioclu, arh. Ioana Cioclu, arh. Mika Nilich, arh. Ovidiu Serghe, arh. Daria Petrașcu, arh. Mihnea Tudor, arh. Ruxandra Vasile
Colaboratori: arh. Felix Pantalici, arh. Florin Gherman, arh. Claudiu Oprița, arh. Alexandru Barbu, stud. arh. Adela Mustață, stud. arh. Alexandru Tudoroiu. Pe domenii de specialitate, și-au adus contribuția: peisag. Nicolas Triboi, peisag. Andrei Condoroș, ing. Cornel Farcaș, ing. Sergiu Tămaș.
„Suntem foarte bucuroși. Nu cred că aveți idee cât de bucuroși suntem la finalul unui parcurs de trei luni intense. După ce am predate planșele, ne-am mai uitat o dată pe ele și ne-am dat seama că nu am explicat sufficient și ne întrebam dacă o să înțeleagă cineva ce am vrut noi”, a declarat, la anunțarea premiilor, arhitectul Mihaela Rusuleț.
Radu Golumba este, alături de Călin Pascu, Luminița Pascu și Claudiu Oprița, co-fondator al Studio Arca, înființat în 1999.
Șerban Sturdza este unul dintre cei mai renumiți arhitecți români, fiind cadru didactic la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, unde a predat cursul de structuri urbane, întâi ca asistent (1974-1976) și apoi ca profesor (1991-1998).
Înainte de Revoluție, arhitectul Șerban Sturdza a fost câștigător al unui concurs de ahirectură care viza amenajarea unui nou centru civic al Timișoarei. Pentru construirea noului centru civic ar fi urmat distrugerea în totalitate a parcului din spatele magazinul Bega şi al hotelului Continental, cât şi al părculeţului din spatele Poştei Mari.
Responsabil de proiect a fost cunoscutul arhitect Șerban Sturdza, care în perioada 1971-1990 a lucrat ca arhitect în departamentul de arhitectură civilă – IPROTIM Timișoara, fiind șef de atelier.
„Ceaușescu ura să vadă din balconul Operei Catedrala Mitropolitană. Eu eram șef de proiect atunci. S-a făcut un concurs și întâmplător am câștigat eu, în fața șefului meu de atelier, Nicolae Dancu. Am făcut o echipă și ne-am apucat de proiect. Vă explic de ce cred că am câștigat. În anii 60 a fost demolată Cazarma Transilvania, care apărea pe partea sudică toată Cetatea. Eu fusesem foarte implicat în partea cu cetatea, eram fan al cetății, nu voiam deloc ca Ceaușescu să înceapă să pătrundă. Și atunci am găsit o formulă care până la urmă a fost acceptată, să blochez cu o formă urbană care borda pe linia fostei cazărmi, adică cu acest Centrul Cultural și Administrativ”, a declarat Șerban Sturdza, pentru „Adevărul”.
În noul Parc Civic al Timișoarei s-ar fi putut aduna peste 100.000 de persoane. Din fericire, proiectul nu a ajuns să fie pus în practică. Din contră, prin scoaterea liniilor de tramvai şi eliminarea circulaţiei vehiculelor din centrul Timişoarei, care s-a încheiat la începutul anului 1989, a favorizat apariţia fenomenului balconul Operei din timpul Revoluţiei.
„Obsesia lui Ceaușescu era să aibă foarte multă lume. Din fericire proiectul Centrului Civic s-a oprit, pentru că l-au terminat pe Ceaușescu. Dacă rămânea, s-ar fi construit și s-ar fi mineralizat tot parcul. Construcțiile ar fi fost cam pe unde e parcarea din spatele magazinului Bega. Spun încă o dată, din fericire nu s-a făcut. Era un proiect brutal, e mult mai bine că nu s-a făcut”, a mai spus Șerban Sturdza.